Overvåkingen dokumenterer god sjømattrygghet med tanke på medisinrester og andre fremmedstoffer i oppdrettsfisk, konkluderer Mattilsynet i en pressemelding.
Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening er ikke overrasket over resultatene.
– Dette viser at det som myndighetene har sagt om at norsk laks er like trygg å spise som før. Kontrollrutinene rundt produksjonen av laks og det ferdige sluttproduktet er svært strengt i Norge, sier kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i FHL til NK.no.
Årlig kartlegging
Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) kartlegger årlig innholdet av ulovlige legemidler, lovlig brukte legemidler og andre fremmedstoffer i norsk oppdrettsfisk. 2009-resultatene er nå klare, og viser ingen funn av ulovlige legemidler.
- Les også:
- Les også:
- Les også:
Innholdet av lovlig brukte legemidler og andre fremmedstoffer var langt under internasjonale grenseverdier.
Fant ikke lusemidler
Oppdrettsfisken ble også analysert for å finne mulige spor etter lusemidler. Det ble ikke funnet spor av de omdiskuterte legemidlene diflubenzuron eller teflubenzuron i noen av prøvene. I én av 79 prøver ble det funnet rester av et lusemiddel som tilsettes fiskefôret, emamektin benzoat. Konsentrasjonen lå godt under internasjonalt fastsatte grenseverdier.
- Les også:
- Les også:
- Les også:
Innholdet av miljøgiftene dioksin og PCB ligger rundt 10 prosent av EUs øvre grenseverdi for disse stoffene, skriver NIFES.
Oddekalv kritisk
Leder Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund.
Foto: Norges MiljøvernforbundLeder Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund, som i vår gikk kraftig ut mot norsk sjømatnæring er kritisk til rapporten fra Mattilsynet.
– Dette er gamle tall. Prøvene ble tatt i 2009, bare to måneder etter at legemidlene diflubenzuron og teflubenzuron ble tillatt brukt i Norge. Ikke så rart at stoffene ikke ble funnet i fisken da. De har bare sjekket 330 fisk, noe som er et altfor lavt tall. Det tilsvarer ikke en promille av de 350 millioner oppdrettsfisk som finnes i norske merder, sier Oddekalv.
Han mener rapporten er et bestillingsverk.
– Useriøst og lite troverdig. Det er norske myndigheter som styrer Mattilsynet, og dermed bukken som passer havresekken, mener han.