NRK Meny
Normal

Frilansfotograf funnet skyldig i fem voldtekter

En frilansfotograf fra Bodø er kjent skyldig i å ha voldtatt fem kvinner. Han ble også funnet skyldig for besittelse av bilder som viser overgrep mot barn. – De fornærmede er svært lettet, sier bistandsadvokaten.

Anmeldte mann for voldtekt – i to år har saken støvet ned hos politiet

I 2013 satte NRK søkelyset på den lange etterforskningstiden kvinnene opplevde i voldtektsaken. I dag ble mannen dømt i lagmannsretten.

Frilansfotografen fra Bodø som var tiltalt for å ha voldtatt fem kvinner, ble i dag kjent skyldig på samtlige punkter. Det bekrefter hans forsvarer Tarjei Ræder Breivoll, til Avisa Nordland.

Mannen i 30-årene ble i tillegg til de fem voldtekene, funnet skyldig i å ha vært i besittelse av videofiler og rundt 2800 bildefiler som seksualiserte barn.

En av jentene var bare 14 år da voldtekten skal ha skjedd.

Funnet skyldig på samtlige punkt

Tidligere i år ble frilansfotografen dømt i Salten tingrett for fire av fem forhold.

Da dømte retten han til fengsel i seks år og seks måneder. Den gang uttalte retten at de «ikke var i tvil om at mannen hadde utnyttet sin virksomhet som fotograf og mulighet for å bli fotografert for å komme i kontakt med jenter, herunder å ha sex med dem».

Mannen, som mener han er uskyldig, anket dommen. Men i dag fant altså lagmannsretten mannen skyldig i samtlige fem forhold. Fredag blir domsavsigelsen presentert.

Lang etterforskningstid

NRK har tidligere satt søkelys på den svært lange etterforskningstiden i saken.

Allerede i 2011 anmeldte en ung Bodøkvinne mannen for voldtekt i forbindelse med en fotografering.

– Jeg våknet seks timer senere – avkledd. Mannen viste meg bilder hvor han forgrep seg på meg, fortalte kvinnen til NRK den gang.

Mannen ble pågrepet, avhørt, siktet og satt i politiarrest, men ble sluppet ut etter to dager. Etter det tok det nærmere to år før hun hørte fra politiet igjen.

I løpet av de to årene møtte hun flere ganger på den nå voldtektsdømte mannen.

– Lettet

Bistandsadvokat Kristin Fagerheim Hammervik er svært glad for at mannen i dag ble funnet skyldig i lagmannsretten.

– Vi er veldig fornøyd med at han er funnet skyldig. Spesielt er de fornærmede i saken veldig lettet over at det endelig ser ut til å være over, sier Hammervik til NRK.no

– Jeg våknet seks timer senere – avkledd. Mannen viste meg bilder hvor han forgrep seg på meg.

En av kvinnene som sier hun ble voldtatt av frilansfotografen
Ti år etter at hun anmeldte en mann for voldtekt, er hun nå klar for å legge de vonde opplevelsene bak seg. 24-åringen er én av de fornærmede i den omfattende overgrepssaken i Salten tingrett, det en mann står tiltalt for voldtekt av fem unge kvinner.