Hopp til innhold

Frilansfotograf må tilbringe nok en uke i varetekt

Politiet fikk rettens medhold om forlengelse av varetekten for en frilansfotograf i Salten som er siktet for både voldtekt, overgrepsbilder og for å ha tatt seksualiserte bilder av jenter under 18 år.

Salten politidistrikt

Her på politihuset i Bodø etterforsker de nå en sak hvor en frilansfotograf er siktet for å ha tatt seksualiserte bilder av jetner under 18 år.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Mannen i 30-årene må dermed tilbringe en uke til i varetekt med fullstendig isolasjon med brev- og besøksforbud. Han får heller ikke lov å lese aviser, høre radio eller se på tv, ifølge kjennelsen fra Salten tingrett.

– Min klient stiller seg helt uforstående til siktelsen. Han mener at alt han har gjort er helt lovlig. Det som har skjedd er snakk frivillighet, sier fotografens forsvarer Hilde Guldbakke til NRK.no.

Fryktet bevisforspillelse

Torsdag i forrige uke ble mannen arrestert og varetektsfengslet for en uke med brev- og besøksforbud, etter å ha blitt siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 204 a, første ledd bokstav a – som har en strafferamme på minimum seks måneder.

Mandag fortalte NRK om ei Bodø-jente som for to år siden skal ha blitt voldtatt av den siktede mannen, og fotografert mens overgrepet skal ha skjedd.

Siktet for voldtekt

Anmeldte mann for voldtekt – i to år har saken støvet ned hos politiet

LIVET SATT PÅ VENT: I to år har den 19-årige jenta ventet på at politiet avgjøre om anmeldelsen hennes ender med tiltale av mannen som skal ha forgrepet seg på henne. – Det er tungt psykisk. Det føles som et nytt overgrep, sier hun.

Mannen er i tillegg siktet for voldtekt i denne saken. Etter at fotografen ble pågrepet 14. februar ble mannen i 30-årene også siktet for ett nytt forhold, som ifølge politiet gjelder gjentatt produksjon av seksualiserte bilder med jenter under 18 år. I siktelsen inngår også ett tilfelle av produksjon av bilder som viser et seksuelt overgrep.

– Retten mener at fortsatt varetektsfengsling i en uke ikke er et uforholdsmessig inngrep, og at fortsatt fengsling er tilstrekkelig begrunnet, heter det i kjennelsen.

Advokat Hilde Guldbakke

Mannens forsvarer Hilde Guldbakke.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Videre heter det at retten – under tvil – finner at bevisene fortsatt tilsier at det foreligger skjellig grunn til å mistenke at siktede for å ha handlet slik det står beskrevet i siktelsen.

Avviser anklagene

Fotografens forsvarer, Hilde Guldbakke, sier hennes klient avviser anklagene. Mannen aksepterer nok en uke i varetekt, men er uenig i anklagene mot ham.

– Han forstår at politiet har behov for å etterforske saken. Han aksepterer en uke i varetekt i håp om at politiet skal gjøre jobben som kanskje kan klargjøre saken, til hans fordel, sier mannens forsvarer Hilde Guldbakke til NRK.no.

– Hvor mange jenter er det politiet mener han skal ha fotografert?

– Det har jeg ikke oversikt over. Det sies at det skal være flere, og det er nevnt noen navn.