NRK Meny
Normal

Tidligere rådmann frikjent for grov korrupsjon

Den tidligere rådmannen i Rana, Sigmund Johnsen, er frikjent for grov korrupsjon i tingretten.

Forsvarer Henrik Boelkhe, Sigmund Johnsen og advokat John Erik Nygaard

Forsvarer Henrik Boelkhe, Sigmund Johnsen og advokat John Erik Nygaard vant saken i Rana tingrett.

Foto: Gisle Forland / NRK

I Rana tingrett sto den tidligere rådmannen Sigmund Johnsen og forretningsmannen Cafer Karan tiltalt for grov korrupsjon.

Klokka 12.00 onsdag kom dommen og begge to ble frikjent. Både Johnsen og Karan har hele tiden hevdet sin uskyld.

– Påtalemyndigheten har ikke ført noen bevis for at Karans hensikt var å bestikke rådmannen. Retten finner heller ikke at det er ført spor av bevis for at bolighandelen innebar at rådmannen fikk en fordel. Derfor skal de tiltalte ikke dømmes, konkluderte retten.

Kjøpte leilighet under takst

Bakgrunnen for tiltalen var at Sigmund Johnsen på ferie i Tyrkia i 2010 bodde gratis i leiligheten til Cafer Karan, som er sentral næringsaktør i Rana.

Senere kjøpte rådmannen en leilighet fra Cafer Karan for 1,7 millioner kroner. Det ble i ettertid klart at det forelå en takst på to millioner kroner.

– Utilbørlig fordel

Aktor og statsadvokat Kristian Jarland argumenterte i retten for at Karan hadde gitt rådmannen er utilbørlig fordel, og at Johnsen ved å ta i mot tilbudene fikk en utilbørlig fordel. Dette rammes av korrupsjonsbestemmelsene i straffeloven, mente Jarland.

I retten fortalte Johnsen at han ikke var klar over at han kjøpte leiligheten under takst, og mener han heller ikke ha fått noen fordeler av leilighetskjøpet.

– Er selvfølgelig lettet

Forretningsmannen Cafer Karan har tidligere uttalt at han er ferdig med Mo i Rana etter at siktelse kom. Men nå er han i det minste frifunnet.

– Han er selvfølgelig lettet og glad over å være frifunnet. Det er klart at både jeg om min klient var overrasket over at det ble tatt ut tiltale i det hele tatt, sier forsvarer John Erik Nygaard.

Ble sagt opp

22. mai ble Sigmund Johnsen sparket som rådmann i Rana med 22 mot 15 stemmer.

Kommunens begrunnelse for oppsigelsen var sviktende omdømme og manglende tillit til sin tidligere rådmann.

Kontrollutvalget i kommunen har tidligere fastslått at rådmannen brøt de etiske retningslinjene i kommunen.

Rådmannen i Rana ble oppsagt

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.