Frida (20) er kun en av fire fotograf-lærlinger i hele Nord-Norge

– Jeg håper at barndomsdrømmen kan bli levebrødet mitt, sier Frida Bringslimark (20).

Frida er en av svært få ungdommer som har valgt å gå ut som fotograflærling, og nå håper hun at barndomsdrømmen kan bli hennes levebrød.

Frida Bringslimark har gjort det som få andre gjør – nemlig å satse på et fagbrev i stedet for høyere utdanning i media og kommunikasjon.

– Fra jeg var 13 år gammel har jeg fotografert med pappa sitt gamle kamera. Jeg ble helt fortapt, og bestemte meg for å bli fotograf.

20-åringen fra Valnesfjord går sitt andre år som lærling for å bli fotograf, men allerede har hun vunnet flere priser for fotokunsten sin.

– Jeg blir veldig glad når jeg får til et bilde at jeg får lyst til å gråte litt.

Men svært få velger å gå ut som lærling fra medier og kommunikasjonslinja, og Frida er en av fire fotograflærlinger i hele Nord-Norge.

Mangel på lærlingplasser

Frida Bringslimark

– Jeg prøver å få fram følelser, gjerne ved å provosere litt, sier Frida Bringslimark.

Foto: Gøril Synnøve Johansen / NRK

– Det er mange som vil være lærling. Men det er svært få som tar inn lærlinger. Du må ha god tid til følge opp lærlingene. De skal tross alt ta svennebrev, sier fotograf Mats Jensaas i Bodø.

Flere lærebedrifter i fotofaget står uten søkere, og utdanningsavdelingen i Nordland fylkeskommune mener at årsaken er at elevene selv velger bort lærlingtiden for en lengre skolegang.

Vil ha høyere utdanning

– Trenden i dag er å ta høyere utdanning. Mange elever velger et yrkesfaglig utdanningsprogram med formål om å ta generell studiekompetanse, for deretter å gå inn på høgskole, sier seksjonsleder Toril Nilsen i Nordland fylkeskommune.

For Frida Bringslimark går lærlingtiden går mot slutten, og nå forbereder hun seg til sin første store utstilling.

– Jeg prøver å få fram følelser, gjerne ved å provosere litt. Dersom noen føler det er ekkelt å se på et bilde, føler jeg at jeg har gjort noe riktig, sier hun.

Frida Bringslimark

– Jeg blir veldig glad når jeg får til et bilde at jeg får lyst til å gråte litt, sier Frida Bringslimark.

Foto: Frida Synnøve Johansen / NRK