NRK Meny
Normal

FrP boikotter Hamsun

Fremskrittspartiet boikotter åpningen av Hamsunsenteret i Nordland.

Fotomontasje av utstillingsrom

ÅPNER 4. AUGUST: Fremskrittspartiet boikotter åpningen av Hamsunsenteret i Nordland.

Foto: Steven Holl Architects

Dagfinn Olsen (Frp)

BOIKOTTER HAMSUN: Fremskrittspartiets Dagfinn Olsen nekter å møte til åpning av Hamsunsenteret.

Foto: Nordland fylkeskommune

- Jeg velger å ikke møte på et arrangement som i mine øyne bare legitimerer politikernes galskap om å få fine monumenter rundt omkring, sier Fremskrittspartiets gruppeleder i fylkestinget i Nordland, Dagfinn Olsen.

Olsen mener pengene som har gått med til byggingen av Hamsunsenteret heller burde vært brukt til noe annet.

SJEKK LISTA HER: Inviterte til Hamarøy

- Dette er rett og slett en protest mot politikerne velger å neglisjere skole- og veiutbygging i Nordland, men heller bruker penger på Hamsunssenteret og et slikt arrangement, sier han.

Olsen er en av 196 utvalgte gjester blitt invitert til åpningen av Hamsunsenteret på Hamarøy i Nordland, 4. august. Blant annet er kongefamilien representert ved kronprinsesse Mette-Marit.

Beklagelig

Arrangementet, som skal foregå like før den offiselle åpningen av senteret, er et lukket arrangement i Hamsunsenterets kultursal. Programmet for åpningsdagen skal offentliggjøres på en pressekonferanse i Oslo i dag. At gruppelederen for Fremskrittspartiet i Nordland velger å boikotte åpningen og dermed gå glipp av hele programmet er beklagelig, mener fylkesråd for kultur, Marit Tennfjord .

Marit Tennfjord.

Fylkesråd for kultur Marit Tennfjord.

Foto: Eivind Undrum Jacobsen / NRK

- Det får bli deres valg. FrP har vært imot byggingen av Hamsunsenteret og det er kanskje derfor en naturlig konsekvens at de ikke vil delta her, men det er beklagelig. Men jeg skulle ønske de ville ta del i feiringen, sier Tennfjord.

Flere er glemt..

Lista over de spesielt inviterte består i hovedsak av politikere og næringsledere. Men i motsetning til at FrP velger å droppe åpningen av Hamsunsenteret, har arrangørene glemt å invitere de store regissørene som har laget filmer basert på Knut Hamsuns forfatterskap og liv.

- Selvfølgelig skulle vi gjerne hatt plass til enda flere, sier Tennfjord.

Av de som har blitt glemt av arrangørene finnes blant annet danske Henning Carlsen, som har laget SULT og PAN. Bentein Baardsen som lagde den norske tv-versjonen av Hamsun og svenske Jan Troell som lagde sin film om Knut Hamsun med Max von Sydow og Githa Nørby i hovedrollene. Manusforfatter Per Olov Enquist, er heller ikke blant de spesielt inviterte.

- Det er vi i Nordland Fylkeskommune i samarbeid med Hamarøy kommune og Nasjonalbiblioteket som plukket ut de som skulle være med på denne lukkede åpningen, sier Tennfjord.

...men noen gleder seg

Av de 196 som er invitert er næringslivet rikelig representert med sponsorer og samarbeidspartnere. Også forfatterne Robert Fergusson og Ingar Sletten Kolloen er invitert, begge har skrevet biografier om Knut Hamsun. Og under kategorien PIONERER I ARBEIDET har man invitert Karl Erik Harr, Herbjørg Wassmo og Henny Moan.

- Jeg synes jo at det var kjempehyggelig å bli invitert. Jeg var jo med på å starte Hamsunsenteret, forteller Moan.

Henny Moan

GLEDER SEG: Skuespiller Henny Moan gleder seg stort til å dra til Hamarøy 4. august.

Foto: NRK

Henny Moan er en av skuespillerne som har sterkest tilknytning til Knut Hamsun og hans forfatterskap. Både på filmlerret, på teaterscenen og gjennom lydbøker. Moan tror Hamsunsenteret vil ha stor betydning for Nordland og Nord-Norge.

- Det er fantastisk for Hamarøy at det nå vil bli bedre anledning for folk å bo, studere og faktisk være der. Så kan de gjerne reise litt rundt i Nord-Norge som helhet fordi det er et eventyrrike, sier Moan.