Rundstjålet for tusenvis av golfballer: – Rimelig spesielt

Politiet undersøker om en frekk bande med baller kan være på ferde etter at golfballer for titusenvis av kroner er stjålet både fra klubbene i Bodø og i Verdal den siste tiden.

Pål Hansen

Daglig leder i Bodø Golfklubb, Pål Hansen, fortviler over de siste dagers tyverier. Nå undersøker politiet om det kan være en sammenheng med tyveriet i Nord-Trøndelag i helga. Til sammen er 12.000 golfballer stjålet.

Foto: Emil Indsetviken / NRK

– Det er nok ikke helt utenkelig at det kan være en sammenheng ettersom disse tyveriene er nokså spesielle, sier etterforskningsleder i Verdal, Kjetil Ravlo til NRK.

For mens Stiklestad Golfklubb i Verdal denne helga ble frastjålet 7000 golfballer, har nøyaktig det samme skjedd lenger nord i landet, nærmere bestemt i Bodø.

Bodø Golfklubb er nemlig 5000 golfballer i minus etter to frekke tyverier de siste dagene.

Etterforskningsleder Ravlo

Etterforskningsleder i Verdal, Kjetil Ravlo, vil nå ta kontakt med sine kollegaer i Bodø.

– I verste fall vil det koste oss 15.-20.000 kroner. Det er mye penger for en liten klubb, og utgifter vi absolutt ikke har forutsett eller ønsker, sier en lettere oppgitt Pål Hansen til NRK.

Han er daglig leder i golfklubben, og har mandag levert en anmeldelse til politiet i Salten i forbindelse med tyveriene.

– Det er synd at det skjer, og rimelig spesielt. Vi har ikke så mange baller igjen, og det går ut over medlemmene våre, sukker Hansen.

Tatt på fersk gjerning

Det var forrige helg det oppsiktsvekkende tyveriet ble oppdaget. Ved det første tilfellet ble gjerningspersonene tatt på fersk gjerning på treningsbanen, og kom seg dermed unna med kun noen få golfballer.

Andre gangen klarte de å stjele flere tusen, forteller lederen i klubben.

– De hadde med seg store nett som de fylte med golfballer. Deretter kasta de nettene inn i bagasjerommet og stakk av.

– Hvor store nett er det snakk om?

– Jeg vet ikke hvilken type nett, men tydeligvis store nok til å få med seg flere tusen baller. 5000 golfballer tar jo nødvendigvis litt plass i bagasjerommet, bemerker Hansen.

Ettersom Bodø Golfklubb oppbevarer golfballene sine i automater som er åpne for alle, hadde tyvene en enkel jobb med å få tilgang til dem.

– Tanken var å gjøre det enkelt å hente ut baller for medlemmene våre. Vi har hatt det slik i over et år, men aldri opplevd noe lignende. Nå må vi låse inn alt og vurdere overvåkningskamera, sier Hansen.

Har få tips å gå etter

Bodø Golfklubb

Her, ved treningsbanen til Bodø Golfklubb, tok tyvene seg inn med bil. Deretter fylte de opp nettene med baller og stakk fra stedet.

Foto: Emil Indsetviken / NRk

Fordi tyvene kun ble observert på avstand finnes det få signalement av dem. Vitnene fikk heller ikke med seg registreringsnummeret på bilen.

– Men det er trolig snakk om tre personer, og vi har gode kjennemerker på bilen. Den er ganske synlig i trafikken, forklarer Pål Hansen.

Han tror de samme personene sto bak begge tyveriene de har opplevd den siste tiden. Golfklubben har fått tips om folk som har slått golfballer ut i sjøen et sted utenfor Bodø.

– Når du har 5000 golfballer kan du like gjerne begynne å spille golf på ordentlig, bemerker Hansen, og legger til at de nå har anmeldt tyveriene.

Vil samarbeide med politiet i Bodø

I Verdal håper etterforskningsleder Kjetil Ravlo på hjelp fra publikum for å løse saken.

– Foreløpig har politiet lite å gå etter, men vi har observasjoner av en hvit Volkswagen Caravelle med utenlandske skilter som er sett utenfor klubbhuset. Den er vi interessert i å finne ut mer om.

– Hvordan etterforsker man et tyveri av titusenvis av golfballer?

– Vi kan nok ikke legge opp til veldig kreative etterforskningsmetoder. Det må gjøres på den ordinære måten. Men publikum kommer ofte med gode observasjoner, og vi er interessert i tips.

– Og nå har det altså vært et tilsvarende tyveri i Bodø?

– Ja, det var nytt for meg, men det skal vi følge opp med våre kollegaer i Salten for å høre om de har noen tips. Det er naturlig at vi tar kontakt med dem for å se om vi kan samarbeide om denne saken fremover, sier Ravlo, som understreker at de ser alvorlig på tyveriene.

– Det dreier seg fort om store verdier for idrettslaget. Vi vil svært gjerne løse denne saken.

Har bestilt nye

Tyveri golfklubb

Hos Stiklestad Golfklubb har noen dirket opp låsen til en ballautomat og forsynt seg med 7000 golfballer.

Foto: Tor Aage Hansen

Pål Hansen i Bodø Golfklubb har nå bestilt nye golfballer som de håper snart vil ankomme.

Samtidig avventer de svar fra forsikringsselskapet sitt.

– Mangelen på baller går ut over treningen til både medlemmer og gjestene våre. Vi hadde ikke regnet med disse utgiftene, men vi får se hva forsikringa dekker.

– Men det er fortsatt mulig å spille golf hos dere?

– Jada, det skal gå greit. Vi har fortsatt noen baller igjen, og venter som sagt nye baller de nærmeste dagene.

Også Stiklestad Golfklubb i Nord-Trøndelag har bestilt nye baller etter tyveriene. Bestillingen har en verdi på over 30.000 kroner.

– Dette er veldig sure penger å tape. Det vil koste rundt 20 000 kroner å erstatte golfballene, og det svir for et idrettslag, sier leder i klubben, Tore Halvorsen.