NRK Meny
Normal

– Vanskelig å få Breivik ut av hodet

Fredrik Sletbakk (22) møtte Anders Behring Breivik da han gikk av ferga fra Utøya og Breivik på. Nå sitter han i samme rom som drapsmannen. – Det var brutalt å høre tiltalen lest opp.

Fredrik Sletbakk

OLSO TINGRETT: Fredrik Sletbakk (22) fra Narvik på tur inn i Oslo tingrett.

Foto: Kari Skeie / NRK

Tidligere fylkessekretær i Nordland AUF, Fredrik Sletbakk, følger rettssaken mot Anders Behring i Oslo tinghus. Etter første dag i retten sier han at han godt kunne unnvært en bit.

Fredrik Sletbakk

Fredrik Sletbakk

Foto: Kari Skeie / NRK

– Det var ganske brutalt å sitte og høre på opplesningen av tiltalen. Det var en time med usminket og nøktern informasjon om hva som skjedde på Utøya. Det tok veldig lang tid, og det føltes som det aldri skulle ta slutt. Da hadde jeg kanskje hatt godt av å gå ut en tur, sier Fredrik Sletbakk.

Sist han så Breivik, var da han 22. juli gikk av ferga «Thorbjørn». Samtidig gikk en mann i politiuniform om bord i ferga for å reise utover til Utøya. Noen minutter etter begynte dramaet som kostet 69 mennesker livet.

Livet går mer opp og ned

Sletbakk mistet mange av sine venner, og sier livet har forandret seg siden den skjebnesvangre dagen.

– Jeg har litt lettere for å oppleve positive ting enn jeg hadde før. Men livet er også mer ujevnt. Det er vanskelige å planlegge hvordan man har det fra måned til måned, men i utgangspunktet så har jeg klart meg bra.

Fredrik Sletbakk

FORBEREDELSER: Fredrik Sletbakk sier det er vanskelig å være forberedt på alt som vil komme opp under rettssaken.

Foto: Kari Skeie / NRK

Utfordrende

Den første dagen av rettssaken ble brukt til å lese opp tiltalen og til innledningsforedrag. Fra den andre dagen og seks dager fremover skal Anders Behring Breivik forklarer seg.

Sletbakk sier at han er fornøyd med at rettssaken går ordentlig for seg, og at rettsstaten fungerer. Men det er vanskelig å være forberedt på alt som vil komme frem.

– Det kommer til å bli veldig utfordrende. Dette er Breiviks eneste mulighet til å forklare seg. Jeg håper at vi etter denne uka er ferdig starter jobben med å glemme ham. Men det blir veldig krevende, sier Sletbakk.