4000 baller borte, politiet frykter bande

Fra denne kassen forsvant over 4000 golfballer. Politet står uten spor, men mistenker organisert kriminalitet.

Ronny Forslund

TOMT: Det var ikke mange golfballene Ronny Forslund fant i automaten på driving rangen til Polarsirkelen Golf i Rana.

Foto: Privat

Styrelederen i Polarsirkelen Golf fikk seg en skikkelig overraskelse da han skulle gjøre golfbanen og utstyret klart for vinteren.

På driving rangen, som er stedet der golfspillere varmer opp før de går ut på selve banen, er det en automat der spillerne betaler en viss sum for å få fylt en bøtte med golfballer. Ballene brukes så under oppvarmingen.

Skulle rydde for vinteren

Men alt var ikke helt som det skulle da golfspillerne skulle rydde før vinteren setter inn. Det var nemlig tomt for baller i automaten som rommer 5000 baller.

– De som oppdaget det trodde det var noen andre i klubben som hadde tatt vare på ballene for vinteren. Men etterhvert har det gått opp for oss at det er noen som har brutt seg inn i automaten og stjålet alle ballene. En full automat tar 5000 baller, og denne var ikke helt full. Men det var ihvertfall 4000 baller i den, sier styreleder i Polarsirkelen Golf, Ronny Forslund.

Sjelden

Golfinteressen har økt voldsomt i Norge de siste årene, og stadig flere begynner med denne sporten.

Men det er ikke så ofte man hører om et slikt tyveri av golfballer.

– Det er ikke så ofte vi hører om det lenger. Jeg tror det var mer aktuelt på den tiden hvor golf var nyere, og folk syntes det var litt mer spennende. Jeg både håper og tror folk lar golfanleggenes utstyr være i fred, sier anleggsansvarlig Pål Melbye i Norges Golforbund.

Null annenhåndsverdi

De som har stjålet golfballene tror kanskje golfballene har stor verdi. Men Melbye har liten tro på at de som utøver sporten har noen interesse av disse ballene.

– Sånne rangeballer har ikke noen annenhåndsverdi for golfspillere. Man spiller jo ikke golf med rangeballer. Det er jo bare enkle baller som man bruker til å trene på lange slag. Jeg har kanskje sett det en gang eller to på en golfbane, sier Melbye.

Ingen spor

Politiet på Helgeland har ingen spor i saken og ønsker tips fra publikum.

– Dette må være organiserte greier, for ingen har vel bruk for så mange baller, sier operasjonsleder Roald Tjønnås i Helgeland politidistrikt.

Ronny Forslund vet ikke helt hva han skal tro.

– Det er vanskelig å si. Lokale ungdommer har plaget oss. Men ballene veier vel 200 kilo, og om det er tilfeldige gjenger som også opererer på andre plasser er vanskelig å si.

Forslund har vanskelig for å tro at det er en bande som står bak.

– Det blir nå bare å spekulere, men når man ser på hvor mange andre områder organiserte kriminelle opererer på, så vil det ikke overraske om det er slik. Men det kan jo likegodt være lokale folk, sier Forslund.

Se bilder fra Nord-Norges nyeste 18-hullsbane: