Hopp til innhold

Franske chefer liker oppdrettstorsk

Her på berget sliter den med monsterstempel, høy pris, store økonomiske tap og sykdom. Men i Frankrike er oppdrettstorsken er populær kar.

Kjøkkensjef, restaurant

Elsket av kjøkkensjefer: Norsk oppdrettstorsk scorer høyt i Frankrike.

Foto: Colourbox.com

Norsk oppdrettstorsk er en god matfisk. Det er konklusjonen etter en markedstest med 32 kjøkkensjefer i Frankrike og Sverige, ifølge forskning.no.

Monsetrtorsk og høy pris

Deformert torsk tatt i Kjøllefjorden i Finnmark

MONSTERTORSK: Deformert torsk tatt i Kjøllefjorden i Finnmark.

Foto: Kim Andre Hansen

Torskeoppdrett skulle bli det nye økonomiske eventyret langs norskekysten. Slik har det ikke blitt.
Prisen på oppdrettstorsk stuper, og næringen sliter med høye kostnader. Det koster 35 kroner å produsere et kilo oppdrettstorsk, mens prisen på på torsk fra havet ligger på ned mot 15 kroner kiloet. Og så er det problemene med rømming, sykdom - og monstertorskene, som det siste året har dukket opp både i Nordland, Troms, Finnmark og Trøndelag.

Men her kommer en gladnyhet for alle som driver med torskeoppdrett.

Elsket av kjøkkensjefer

32 spisesteder i Frankrike fikk en kasse med hel oppdrettstorsk som de kunne lage til og servere slik de selv ønsket. Både store og små spisesteder deltok i markedstesten. Alt fra topprestauranter med stjerner i Michelin-guiden til hotellrestauranter, bistroer og kafeteriaer. Serveringsklare retter ble deretter vurdert av kjøkkensjefene både med tanke på ferskhet, lukt, utseende, farge, smak og konsistens.

– Undersøkelsen viser at det er all mulig grunn til å være fornøyd med kvaliteten på oppdrettstorsk. På en skala fra 1 til 7, hvor 1 er svært dårlig og 7 er svært god, fikk den 6 i gjennomsnitt i Frankrike og over 5 i Sverige. Kjøkkensjefene syntes det var et meget godt produkt, sier seniorforsker Jens Østli i Nofima, til forskning.no.

– Luktet ikke

– Jeg fikk et flott førsteinntrykk. Fisken luktet ikke. Og skinnfargen varierte slik den skal, sier kjøkkensjefen ved en av restaurantene med Michelin-stjerne som var med i testen.