Hopp til innhold

Framskynder opprusting av Dunderlandsbanen

– Vi har jobbet med å få oppgradert Dunderlandsbanen i flere år. Det som skjer nå er den raskeste saksbehandlingen jeg noen gang har sett, sier toppsjefen for Rana Gruber.

Statsminister Erna Solberg besøker Rana Gruber.

Valglogo

I Mo i Rana var forventningene skyhøye foran pressekonferansen statsminister Erna Solberg og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) holdt hos gruveselskapet Rana Gruber.

Klokka 15 fikk de frammøtte og media servert gladnyheten om at regjeringen framskynder prosessen med å ruste opp den 35 kilometer lange jernbanelinjen mellom Ørtfjell og Gullsmedvik for å tåle større malmvogner. Prosjektet med å oppgradere banen vil koste en halv milliard kroner.

– En opprusting av Dunderlandsbanen er av stor betydning. Jernbaneverket skal nå på statens regning sette igang en detaljplanlegging for hvordan kapasiteten på banen kan løftes opp til 30 tonn. Planen skal være klar neste sommer, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

– Flaskehals

Kjell Sletsjøe, administrerende direktør i Rana Gruber deler ut gaver til Erna Solberg og Ketil Solv

Kjell Sletsjøe, administrerende direktør i Rana Gruber deler ut gaver til Erna Solberg og Ketil Solvik-Olsen.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

De siste ti årene har gruveselskapet i Rana femdoblet produksjonen, og har i dag 300 ansatte.

– Denne veksten kan ikke fortsette dersom jernbanelinja – som i dag har en kapasitet på 24 tonn – ikke rustes opp. Vi produserer allerede alt hva remmer og tau kan holde i dag. Vi synes det er fantastisk at vi har fått gehør fra departementent og statsministeren, sier administrernede direktør Kjell Sletsjøe i Rana Gruber.

Sjefen takket for de gode nyhetene med både rubiner, safirer og mimiatyrjernbanevogner til ministrene.

– Ulvetider

– Det som skjer nå er den raskeste saksbehandlingen jeg noen gang har sett. En opprusting gjør at Rana Gruber kan øke produksjonen med 50 prosent de neste årene. Prisene på jernmalm har falt med mer enn ro tredeler det siste året. Det er snakk om ulvetider i bransjen, så vi trenger gode nyheter, sier Sletsjøe.

Aller helst skulle han ønske at det forsterkede jernbanesporet allerede var på plass.

– Men jeg skjønner at et samferdselsprosjekt tar tid. Vi skulle også selv startet denne prosessen tidligere, sier Sletsjøe.

Kampen om Nord-Norge

12 dager før valget står kampen om Nord-Norge. En prognose TV 2 har laget, gir drømmeuttelling for Arbeiderpartiet. I alle de nordnorske byene hvor forrige gang Høyre kapret ordføreren, ligger det nå an til rødgrønt flertall. Unntaket er Bodø der Miljøpartiet De Grønne er på vippen.

Statsminister Erna Solberg innledet tirsdag en to dagers valgkampturné i de fire utsatte nordnorske byene. Til Tromsø hadde hun med seg budsjettlekkasjer for 230 millioner kroner til marin forskning og startbevilling til diagnosesenter.

Lovte penger til skole og snuhavn

I Bodø onsdag var budskapet at flere skal få tilbud om lærlingplass, samt en bevilgning på 20 millioner kroner til etterutdanning for yrkesfaglærere.

Ministeren lovte også at regjeringen vil utrede oppgradering av rullebanen i Bodø, slik at kommunens drøm om å bli snuhavn for cruisetrafikk kan bli en realitet. Nå er rullebanen i Bodø i så elendig forfatning at Bodø som snuhavn måtte droppes i år.

Rana_Gruber

Klubbleder på Rana Gruber, Ricky Hagen, viser frem den nye knusemaskinen inne i fjellet. Her malmen knuses før den sendes på transportbånd ut i dagslyset

Foto: Lars Nehru Sand