Hopp til innhold

Frakter geoteknikere inn på mandag

Det vil ikke bli gjort noe mer arbeid på veien før området har blitt vurdert som sikkert, opplyser Statens vegvesen. Se nye bilder fra rasområdet her.

Ras Tosbotn
Foto: Håkon Gjersvold

Lite har blitt gjort på rasstedet i Brønnøy, etter at politiet i går opprettet et ferdselsforbud mellom Bjønnstokktunnelen og Borkamo. Seksjonsleder for drift- og vedlikehold i Statens vegvesen, Lars Petter Kaski, forteller at de ikke vil gjøre noe mer nå før området har blitt vurdert som sikkert å bevege seg i.

– Geoteknikere skal til stedet i morgen, både fra kraftselskapet og fra oss. Vi vil ikke gå inn før vi er sikre på at det er trygt å bevege seg i området, sier Kaski søndag ettermiddag.

Det ble ikke iverksatt noe evakuering etter at det første raset gikk fredag morgen. Lørdag hadde tre bygninger blitt tatt av massene. Heldigvis hadde huseieren reist til et annet sted for å sove.

Ras Tosbotn

Det første raset gikk i morgentimene fredag ved Tosbotnet på fylkesvei 76 i Brønnøy.

Foto: Politiet v/ lensmann Roger Stangnes

Kaski vil ikke på stående fot si noe om hvorvidt det ble gjort en feilvurdering med tanke på evakuering i første omgang, men viser til vurderingene som ble gjort av geotekniker.

– Entreprenør sier det vil ta mange måneder å få åpnet veien?

– Hvor lang tid det vil ta, tør jeg ikke si sikkert, men det vil ta lang tid. Nå først skal vi se på hvilke muligheter vi har for å få åpnet veien. På sikt skal vi få åpnet fylkesvei 76 igjen.

Utrygt

NRKs reporter på stedet Ole-Christian Olsen

NRKs reporter på stedet, Ole-Christian Olsen, måtte løpe fredag da det begynte å gå ras like under han.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

NRK fikk være med å ta raset i nærmere øyesyn fra lufta i dag. Journalist Ole-Christian Olsen beskriver skadene som store.

– Det så ikke noe bra ut. Lokalbefolkninga mener det fortsatt er utrygt der, og sperringene har blitt flyttet lenger sør enn tidligere.

Som man ser på bildene, henger deler av autovernet i løse lufta. Oversiktsbildene vitner om de store massene som har blitt satt i bevegelse. Olsen forteller at det har gått flere mindre ras i området.

– Det er kun huset vi ser på bildene som er berørt og som befinner seg innenfor sperringene. Det neste huset igjen befinner seg noen hundre meter unna.

Må ta ferge

Personer som skal fra Mosjøen og inn til Brønnøysund eller omvendt må benytte seg av sjøveien. Alternativene er ferge fra Horn til Andalsvågen og videre med ferge mellom Tjøtta og Forvik til Sandnessjøen. Eventuelt ferga mellom Vennesund og Holm.

Driftssjef Jarle Rodahl i Torghatten Trafikkselskap forteller at de har tatt grep for å forberede seg på den økte trafikken. Blant annet vil de sette opp ekstra avganger i Tjøtta-Forvik bassenget.

– Vi vil være fleksible og forsøke å finne løsninger etterhvert som vi får oversikt over situasjonen, sier Rodahl.

Tosbotn