– Samtidig som denne metoden kan redusere lakselus, er det også veldig positivt at fisken slipper å svømme rundt i sin egen kloakk, sier Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund.
Som en kritiker av oppdrettsnæringen, er selv Oddekalv positiv til en ny teknologi som skal gjøre fiskeslam fra sjø om til biogass.
Mer etisk
I tillegg til at metoden er mer etisk, mener Oddekalv at forbrukere vil merke det på kvaliteten av fisken.
– Dette er en positiv trend som vil smake bedre, fordi fettet blir marmorert i kjøttet, forklarer han.
Metoden går ut på at man lukker merdene fiskene er i, og pumper opp slammet fra sjøen inn til land. Deretter fjernes saltinnholdet i slammet som gjør at det kan forvandles til biogass.
– Anlegget er klokt laget, og at vi nå kommer i gang med gjenvinning av kloakken er utrolig viktig.
«Fremtiden»
– At dette er fremtiden er det ingen tvil om, sier statssekretær Roy Angelvik. Han besøkte tidligere denne uken et oppdrettsanlegg i Brønnøysund, som har innført denne metoden.
– Det er viktig å se på nye og grønnere produksjonsmetoder, sier Angelvik.
Anlegget i Brønnøysund har lukket merden, og når fiskeslammet pumpes opp fra sjøen fraktes det til Ecopro i Trøndelag. Der har man som en av de første i verden ved hjelp av teknologi knekt koden på hvordan gjenvinne avfallsstoffene.
Blant de første i verden
– Jeg vet faktisk ikke om noen andre som har gjort dette før oss, men noen må jo gå først, sier Tore Floan, daglig leder i Ecopro.
Floan tror den nye metoden vil ha stor betydning for fiskenæringen.
– Det er en spennende utvikling i et ganske stort marked, så jeg har troa på at det vil påvirke fremtiden, sier Floan.