NRK Meny
Normal

Ny teknologi kan revolusjonere oppdrettsnæringen

Omgjøring av fiskeslam til biogass skal utrydde lakselus og gi en grønnere oppdrettsnæring: – Et steg i riktig retning, sier leder i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv.

lakseoppdrett

Omgjøring av fiskeslam til biogass kan gi en grønnere oppdrettsnæring. Illustrasjonsfoto.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Samtidig som denne metoden kan redusere lakselus, er det også veldig positivt at fisken slipper å svømme rundt i sin egen kloakk, sier Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund.

Som en kritiker av oppdrettsnæringen, er selv Oddekalv positiv til en ny teknologi som skal gjøre fiskeslam fra sjø om til biogass.

Mer etisk

I tillegg til at metoden er mer etisk, mener Oddekalv at forbrukere vil merke det på kvaliteten av fisken.

Kurt Oddekalv

POSITIV: Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

– Dette er en positiv trend som vil smake bedre, fordi fettet blir marmorert i kjøttet, forklarer han.

Metoden går ut på at man lukker merdene fiskene er i, og pumper opp slammet fra sjøen inn til land. Deretter fjernes saltinnholdet i slammet som gjør at det kan forvandles til biogass.

– Anlegget er klokt laget, og at vi nå kommer i gang med gjenvinning av kloakken er utrolig viktig.

«Fremtiden»

– At dette er fremtiden er det ingen tvil om, sier statssekretær Roy Angelvik. Han besøkte tidligere denne uken et oppdrettsanlegg i Brønnøysund, som har innført denne metoden.

Roy Angelvik

Statssekretær Roy Angelvik.

Foto: Ole Christian Olsen

– Det er viktig å se på nye og grønnere produksjonsmetoder, sier Angelvik.

Anlegget i Brønnøysund har lukket merden, og når fiskeslammet pumpes opp fra sjøen fraktes det til Ecopro i Trøndelag. Der har man som en av de første i verden ved hjelp av teknologi knekt koden på hvordan gjenvinne avfallsstoffene.

Blant de første i verden

– Jeg vet faktisk ikke om noen andre som har gjort dette før oss, men noen må jo gå først, sier Tore Floan, daglig leder i Ecopro.

Floan tror den nye metoden vil ha stor betydning for fiskenæringen.

– Det er en spennende utvikling i et ganske stort marked, så jeg har troa på at det vil påvirke fremtiden, sier Floan.