Hopp til innhold

Norge skal lære Ukraina å bekjempe korrupsjon

Norske budsjett- og regnskapsstandarder skal gjøre et av Europas mest korrupte land, mindre korrupt. Nå skal Nord universitet i Bodø utdanne moderne byråkrater i Ukraina.

Maidan

Ukrainerne lever i et av de mest gjennomkorrupte landa i Europa. Nå starter Nord universitet i Bodø et eget masterprogram for å utdanne økonomer som skal reformere offentlig sektor. Her fra Maidanplassen i sentrum av hovedstaden Kiev.

Foto: Kari skeie / nrk

– Offentlig sektor er rett og slett ineffektiv, det er mye korrupsjon, folk stoler ikke på staten eller kommunen. Vi skal forsøke å utdanne nye kandidater til det nye Ukraina, sier professor i økonomi ved Nord universitet, Anatoli Bourmistrov.

Han er på plass i den ukrainske hovedstaden Kiev. I kofferten har professoren fra Bodø med seg det den norske økonomiutdanninga er spesielt god på; regnskap og økonomistyring. Systemer det offentlige må ha på plass for å unngå korrupsjon. I dag skal han til ett av universitetene i hovedstaden og holde en gjesteforelesning for økonomistudenter.

Igor Liutyii og Anatoli Bourmistrov

De to professorene, Igor Liutyii i Kiev og Anatoli Bourmistrov i Bodø skal sammen utdanne ukrainske studenter til å reformere offentlig sektor i Ukraina. Her foran det statlige universitet i Kiev.

Foto: kari skeie / nrk

– I 2014 forpliktet Ukraina seg gjennom Ukraine – European Union Association Agreement å modernisere offentlig sektor. For å gjøre det trengs kunnskap, sier Boumistrov. Landet må gå over til internasjonale regnskapsstandarder, få på plass intern og ekstern kontroll, revisjon, innkjøpsreglement, transparens i budsjettene. Det er mye som må på plass for at Ukraina kan kalles for en moderne stat.

Utdanning er nøkkelen

På universitetet venter rundt 30 spente studenter. Dette er de første som får sjansen til å søke på den spesiallagede mastergraden som Nord universitet har utviklet sammen med Taras Shevchenko National University, ett av de største universitetene i Kiev.

– Ukraina må utvikle seg de neste to-fire åra. Til det trenger landet gode fagfolk med ny kunnskap, sier Bourmistrov til studentene.

Professoren i økonomi er opprinnelig russisk og kjenner samfunnet og kulturen godt. Han mener at utdanning er nøkkelen til at et av Europas mest korrupte land skal få en moderne offentlig sektor.

– Det er snakk om å bytte ut de gamle tjenestemennene og -kvinnene med unge moderne folk. Der kan vi komme med en hjelpende hånd.

Natasja Kortanova, Valeria Melnik, Igor Ivanotsjko

Økonomistudentene Natasja Kortanova, Valeria Melnik og Igor Ivanotsjko vil ha slutt på korrupsjonen i hjemlandet. – Folk stoler ikke på staten, sier de.

Foto: kari skeie / nrk

Ett semester av mastergraden skal tas i Bodø. Student Valeria Melnik vil søke.

– Det er veldig interessant. Å studere i utlandet er en fantastisk erfaring. Kanskje jeg på sikt også kan bidra til å reformere offentlig sektor.

Også student Igor Grigorev Ivanotsjiko mener den nye masteren er viktig.

– De største problemene i Ukraina i dag er byråkrati og korrupsjon. Vi må reformere offentlig sektor slik at vi får bukt med disse problemene.

I Norges interesse at Ukraina er stabilt

Norge støtter utdanningsprosjektet med seks millioner kroner. Den norske ambassadøren til Ukraina, Jon Elvedal Fredriksen, mener utdanningssamarbeid er viktig. Et stabilt Ukraina er i Norges interesse, sier han.

– Hvis man skulle komme i en situasjon der statsinstitusjonene i et så stort land som Ukraina bryter sammen, vet vi ikke hva som kan skje. Dette landet ligger midt i Europa. Vil man da kunne få en ytterligere byrde av migrasjonsproblematikken fra øst? Det vet vi ikke sikkert, men det er en fare som ligger der.