NRK Meny
Normal

– Feil med «strafferabatt» ved flere overgrep

Fire år etter at hun anmeldte fotografen ble bodøkvinnen trodd på at han hadde voldtatt henne og tre andre jenter. Men at fotografen fikk strafferabatt på ett og et halvt år, synes hun er vanskelig å akseptere. – Jeg håper han aldri slipper ut.

Fornærmet kvinne i frilanssaken

En av de fornærmede kvinnene i saken reagerer på at mannen i 30-årene har fått strafferabatt på grunn av lang liggetid.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Denne uka ble en mann i 30-årene dømt til seks og et halvt års fengsel for voldtekt av fire jenter i en omfattende overgrepssak i Salten tingrett.

Retten mener domfellelsen i utgangspunktet medfører en samlet straff på åtte år, men på grunn av politisommel i etterforskningen har mannen fått ett og et halvt år i strafferabatt.

Mannen har avvist voldtektsanklagene og vurderer nå å anke dommen til lagmannsretten.

– Skremmende lave straffer

Sara Økland (FpU)

– Straffeutmålingen i voldtekssaker er skremmende lave, sier sentralstyremedlem i FpU, Sara Økland. Nå vil ungdomspartiet innføre minstestraff for overgrep.

Foto: Privat

Sentralstyremedlem i Fremskrittspartiets Ungsom, Sara Økland, hevder straffeutmålingen både i denne og andre saker er altfor lav.

– De lave straffene vi har er ikke i tråd med den alminnelige rettsoppfatningen til befolkningen. Det er med på å svekke folks tillit til rettsstaten og politiet.

Hun mener straffeutmålingen i overgrepssaker må bli høyere. Det til tross for ei skjerping som økte strafferammene fra to til tre år i 2010.

Vil innføre minstestraff

Mens en voldtekt i dag normalt straffes med fengsel i fire år, med mindre det foreligger spesielt skjerpende omstendigheter, tar ungdomspartiet nå til orde for å innføre minstestraff.

I tillegg vil de ha straff for hvert enkelt overgrep.

– I dag får man nærmest en strafferabatt ved flere overgrep, ettersom vedkommende kun får straff for det mest alvorlige man har gjort ganger to. Vi ønsker at hvert enkelt overgrep skal ses på hver for seg, forklarer Økland, og fortsetter:

– Voldtekt er noe av det verste et menneske kan bli utsatt for, sier Økland.

– Håper at han aldri slipper ut

NRK har snakket med en av de fire fornærmede i saken. Kvinnen er glad for at hun og de tre andre ble trodd av retten, men er samtidig skuffet over dommen.

– For min del håper jeg at han aldri slipper ut.

Hun reagerer på at den nå dømte mannen har fått strafferabatt på grunn av lang saksbehandlingstid.

– Jeg synes den skal komme oss til gode. Nå er han dømt og det vil si at de tror på oss. Da skal ikke han i mine og de andres øyne ha fratrekk for noe han har gjort mot oss, fordi han har måtte sittet å vente på det.

Én av jentene som skal ha blitt utsatt for voldtekt - sier hun endelig føler at hun er tatt på alvor - etter at en frilansfotograf i går ble tiltalt for fem voldtekter.

NRK møtte den fornærmede kvinnen noen måneder før rettssaken startet.