NRK Meny
Normal

Selvlært fotograf får prestisjepris

Den selvlærte fotografen Rune Johansen får den prestisjetunge Fotografiprisen for 2011.

– Jeg skylder folket og landskapet i Nord-Norge en takk. Uten dem hadde aldri bildene mine blitt til. Jeg er enormt takknemlig og svært beæret, sier en glad prisvinner til NRK.no.

Rune Johansen

Fotograf Rune Johansen.

Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet

Rune Johansen har i en årrekke portrettert det særlige nordnorske på sin helt spesielle og utleverende måte. (...) Portrettene hans klarer på en mesterlig måte å fortelle en ærlig og troverdig historie om et levd liv.

Juryformann Erik Fuglseth

Fotografiprisen er på kr 100.000, og deles ut av Norske Fagfotografers Fond annethvert år.

Mottakeren skal ifølge prisens statutter være en fotograf som «i særdeles grad har utmerket seg på en faglig og kreativ måte».

Rune Johansen har drevet med fotografi siden 70-tallet, men slo først gjennom som profesjonell fotograf med debutboka «Hiv mannskjiten» i 2004.

– Treffer en nerve

I boka skildret han kulturlandskapet i sitt barndoms Nord-Norge gjennom tekst og bilder.

Den ble en umiddelbar suksess, og har blitt oversatt til flere språk.

– Jeg tror man lett kan kjenne seg igjen i bildene mine. De har en nostalgi og humor som treffer en nerve hos folk, sier 54-åringen.

– Bygdas talsmann

Johansen, som er fullstendig selvlært som fotograf, mottok prisen under fotografifestivalen Nordic Light i Kristiansund torsdag kveld.

Tidligere vinnere av prisen er blant andre Morten Krogvold, Knut Bry og Agnete Brun.

– Det er et godt selskap jeg havner i. Jeg er glad som har kunnet nå så mange gjennom bøkene mine. Jeg er på mange måter blitt bygdas talsmann, og bygda trenger et løft i disse dager, sier fotokunstneren fra Bodø.

Video Rune Johansen i Nasjonalgalleriet

VIDEO: – Jeg driter ikke ut folk, jeg møter dem med respekt og ærbødighet. Jeg vet ikke hva ironi er for noe en gang. Ikke vil jeg vite det heller, sier Rune Johansen. Se innslaget fra Nasjonalgalleriet, sendt 14. desember 2010.

Video Rune Johansen med bildebok om norsk jul

VIDEO: – Jula er både vond og god, sier Rune Johansen. I fjor kom han med bildebok om julefeiring i Norge. Se Dagsrevyens reportasje fra 28. november 2010.