– Lyset var skikkelig kraftig og forsvant like fort som det kom

– Det er ikke månen, for den hadde jeg i ryggen, sier hobbyfotograf Siv-Helen Alterskjær. – Veldig underlig, jeg har aldri sett noe liknende, sier nordlysforsker.

Fotograferte mystisk lys på himmelen

UFORKLARLIG LYS: Øverst i høyre bildekant fant fotograf Siv-Helen Alterskjær et kraftig hvitt lys.

Foto: Siv-Helen Alterskjær

Alterskjær, som bor på Øyjord utenfor Mo i Rana, var ute for å fotografere nordlyset om kvelden 1. november da hun plutselig kom over det mystiske lyset.

– Jeg skulle ta noen lysmålinger, stilte inn kamera for nordlysfoto og tok noen eksponeringer, forteller hun.

Det var da hun kom hjem og sjekket bildet på pc-en at hun så det kraftige, hvite lyset i høyre bildekant.

Forsvant like fort som det kom

Siv Helen Alterskjær

Siv-Helen Alterskjær er en ivrig hobbyfotograf, og er ofte ute om kvelden for å fotografere nordlys.

Foto: Privat

– Lyset forsvant like fort som det kom, for det ble tatt flere bilder i samme retning både før og etter men det er kun dette bildet som har dette rare lyset.

Nå lurer hun på om det finnes en naturlig forklaring på lyset på bildet.

– Det er ikke månen for den hadde jeg i ryggen. Jeg har fått et forslag om at det kan være et kulelyn, men jeg er usikker samtidig som det ikke er usannsynlig siden det gikk over fra kaldvær til mildvær i går kveld, sier Siv-Helen Alterskjær til NRk.no.

Nordlysforsker: – Aldri sett noe liknende

Truls Lynne Hansen

Truls Lynne Hansen, leder for Nordlysobservatoriet ved Universitetet i Tromsø.

Foto: Børre Holmeslet, TGO

NRK.no viser bildet til nordlysforsker Truls Lynne Hansen som er leder ved Nordlysobservatoriet ved Universitetet i Tromsø.

Han har vist bildet til flere av kollegene sine, men ingen har noen god forklaring på hva det er Siv-Helen har fanget inn med linsa.

– Bildet er tatt på sørvesthimmelen etter at sola er gått ned. Lyset er på gal side i forhold til Venus, så det kan ikke være den. Det er en liten gjenstand som lyser noe voldsomt.

– Meteoritt?

Han undrer seg også over fasongen på lyset.

– Det har en underlig fasong. Det blåste sterk vind i Nordland den kvelden, og vi ser vindskyer som blåser på bildet. Lyset derimot slynger seg ned mot horisonten. Teoretisk sett kan det være en meteoritt, sier Lynne Hansen.

Men sikker er han ikke.

– Vi får inn mange bilder gjennom året, og noen av dem må arkiveres i kategorien «merkelige lysfenomener». Slik jeg ser det er dette er et av dem, sier Truls Lynne Hansen ved Nordlysobservatoriet ved Universitetet i Tromsø.