Hopp til innhold

Fotograferte i blinde, men klarte å fange kometen

– Et utrolig spesielt syn, sier hobbyfotograf Benny Høynes, som fotograferte den sjeldne kometen «Lovejoy».

Kometen Lovejoy over Vesterålen

Kometen Lovejoy sett fra Vesterålen tirsdag, cirka klokka 22 på kvelden.

Foto: Benny Høynes

Hobbyfotograf Benny Høynes fra Sortland leste om kometen «Lovejoy» som i disse dager er synlig på nattehimmelen, og bestemte seg for å dra ut og jakte på den.

– Den forsterkes gradvis fram mot 30. januar, før den gradvis forsvinner. Det er visstnok 8000 år til neste gang den blir synlig fra Norge, så dette er «en gang i livet»-opplevelse, sier Høynes til NRK.

Kometen er ikke synlig med det blotte øye, så Høynes måtte studere stjernekartet for å finne ut hvor kometen befant seg.

– I 22-tida tirsdag dro jeg ut. Det er stjerneklart i Vesterålen, og det gikk greit å finne Orions belte og stjernebildet Tyren. Kometen befinner seg til høyre for dette, ikke langt unna stjernesamlingen Pleiadene.

Skimtet liten prikk

Benny Høynes

Hobbyfotograf Benny Høynes fra Sortland fotograferer vanligvis nordlys, men denne uka har han jaktet på kometen Lovejoy.

Foto: Privat

Gjennom sin 200 millimeter fotolinse mente Høynes han kunne skimte en grønn prikk.

– Da var det bare å fyre av noen bilder i blinde og håpe på det beste.

Da Høynes forstørret bildene kunne han konstatere at det ble full klaff.

– Der dukket den grønne kometen opp. Et kjempeflott syn. Det er gasser i halen på kometen som gir den grønne fargen, sier fotografen.

Oppkalt etter oppdageren

Kometen C/2014 Q2 «Lovejoy» tilhører Kreutz-gruppen og ble oppdaget 27. november 2011 av den australske amatørastronomen Terry Lovejoy. Han har oppdaget til sammen fem ulike kometer.

Kometen var spesielt nær jorden 7. januar. Da befant den seg «bare» 70 millioner kilometer unna oss. 30. januar vil den være nærmest sola, og dermed mest synlig.

En komet is-, støv og steinlegemer som varierer i størrelse fra ca. 100 meter til 30 kilometer og som stammer fra solsystemets opprinnelse. I dag, 4,6 milliarder år etter at solsystemet og jorden ble til, svever det mange milliarder klumper av is, snø, frosne gasser, støv og småstein der ute.

– Fine forhold

Ifølge vakthavende meteorolog Ola Mellem ved Værvarslinga for Nord-Norge er det fine forhold for kometjakt denne uka.

– Det blir oppholdsvær og stjernekart helt fram til fredag. Da kan det komme noen skyer, sier meteorologen til NRK.

Kometen Lovejoy over Vesterålen

Kometen C/2011 W3 «Lovejoy» tilhører Kreutz-gruppen og ble oppdaget 27. november 2011 av den australske amatørastronomen Terry Lovejoy.

Foto: Benny Høynes

Les også: – Det hele var over i løpet av en halvtime