Fotograferte bjørn 50 meter fra hytteveggen

I løpet av tre uker har Kjell Hansen foreviget to forskjellige bjørner på kamera 50 meter fra hytta. – Det må jo være flere bjørn i området enn det myndighetene mener, sier han.

– Det er jo veldig rart hvis det er bare to bjørner i hele Saltdal og begge har vært foran viltkameraet 50 meter fra hytta mi ved Kjeggåvatnet, sier den erfaren jegeren til Saltenposten.

Hansen har montert et selvutløsende infrarødt viltkamera og lagt ut åte for å kunne sjekke om det er jerv i området rundt hytta som ligger fem kilometer nord for Kjeggåvatnet i Saltdal i Nordland.

To forskjellig bjørner

Men det er et helt annet rovdyr som har beveget seg helt inn mot hytteveggen. Med tre ukers mellomrom har han fotografert to forskjellige bjørner.

– Det er nesten utrolig at jeg har fått to forskjellig bjørner inn på åtet. Det kan ikke være så få bjørner som de vil ha det til, sier Hansen til NRK.no.

Den minste av de to bjørnene ble fotografert 14. august. Den 4. september dukket det opp en ny bjørn, som ifølge Hansen er vesentlig større.

Bevæpnet

For øyeblikket befinner Hansen seg på fjellet hvor han ser etter bjørnene eller spor etter dem.

31. august ble det gitt skadefellingstillatelse på en bjørn i Saltdal, men jakta har så langt vært resultatløs.

Så mange som 14-15 mann har vært ute på jakta som skulle vært avsluttet 5. september, men den er nå utvidet til 16. september.

Dårlig tid

Men den 16. er allerede til helga, så det betyr at jegerne begynner å få dårlig tid.

Tidligere i sommer ble det mye oppstyr i Saltdal kommune etter at de ikke fikk lov til å jakte på bjørn. Der ble flere sau tatt, men kommunen fikk ikke fellingstillatelse.

En bjørn ble imidlertid skadeskutt da den prøvde å ta sauer i kommunen i slutten av juli.

Selv om jegerne nå har fått skadefellingstillatelse er det ikke åpnet for lisensjakt av Direktoratet for naturforvaltning.

– Det irriterer meg at vi ikke får drive lisensjakt. Da kunne vi holdt helt til 15. oktober og fått hjelp av nysnøen. Det bør skytes bjørn i Saltdal fordi den allerede har tatt flere sau, sier Hansen til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under)

Skadeskutt bjørn i Saltdal

Har prioritert Helgeland

Men lisensjakt har jegerne i Saltdal foreløpig ikke fått. Direktoratet har prioritert Helgeland, fra Rana og sørover.

– Der har tapstallet på sau vært mye større over flere år, sier rådgiver Øyvind Skogstad hos Fylkesmannens miljøvernavdeling.

Det er Fylkesmannen som forvalter regelverket på vegne av staten som har vedtatt at det skal være to ynglende bjørn i Nordland.

Statens naturoppsyn har så langt i år registrert to bjørner i Saltdal, en binne og en hannbjørn.

– Derfor blir det veldig komplisert. Det er ikke noe mål i seg selv om at den skal være en binne i Saltdal, men det skal tross alt være to i hele Nordland, og det er i Saltdal vi vet at hun har vært, sier Skogstad.

Måtte bla opp 15.000 for bjørnebæsj

Antallet på to bjørn har Statens naturoppsyn fått ved hjelp av DNA-analyser.

– Men det er nødvendigvis et minimumstall. Det er neppe veldig mange flere, selv om vi ikke kan utelukke at det er et par bjørner til, sier Skogstad.

Analysene er i stor grad samlet inn av bønder, jegere og turgåere. Norges kanskje mest grisete finnerlønn-ordning har blitt en kjempesuksess.

– Vi har betalte ut finnerlønn til 15 innsamlede bjørneruker. Den mest ivrige innsamleren samlet inn tre prøver, og kunne innkassere 3000 kroner. Imidlertid viste analysen at det var snakk om skit fra den samme bjørnen, opplyser Skogstad.

Totalt er det talt tre bjørner i Nordland i år.

DNA-analyser har siden 2005 vært en viktig del av bestandsovervåkningen på bjørn. Målet er å få informasjon og kunnskap om geografisk utbredelse og bestandsstørrelse. Totalt for årene 2006–2011 er 21 ulike bjørner blitt påvist i Nordland ved hjelp av DNA-analyse.

Utbredelse av brunbjørn i Nordland

Positive DNA-prøver på bjørn i Nordland i 2006–2011. Grønne sirkler representerer flere treff innenfor et avgrenset område. Kilde: Rovbase

Foto: Fylkesmannen i Nordland