Fotografen kunne speile seg i spekkhoggerens våte skinn

Oona Torgersen fra Stamsund kom over en flokk på hele 20 spekkhoggere under en fotosafari i Lofoten onsdag. – Dette er fantastiske nyheter, sier hvalekspert.

Spekkhogger i Lofoten

Fotografen kunne stå på land og ta bilder av dyrene på få meters avstand.

Foto: Oona Torgersen

Fotograf Oona Torgersen fra Lofoten

Oona Torgersen fra Stamsund i Lofoten er ofte ute i naturen for å speide etter gode bilder.

Foto: Privat

Det var da Oona Torgersen fra Stamsund var på fotojakt i Lofoten onsdag at hun ble oppmerksom på en enorm måseflokk ved Djupfjorden, etter Reine, i retning Sørvågen.

– Jeg var sammen med kjæresten, og vi ble nysgjerrige på hva det kunne være. Vi kunne ikke se noen fiskebåt eller annet som kunne forklare aktiviteten, sier Torgersen til NRK.

De stoppet bilen, og gikk ned mot vannkanten. Da fikk de se en hel flokk med spekkhoggere som befant seg helt opp mot fjæresteinene.

– Jeg har sett spekkhoggere på avstand før, men aldri så nært land. Når vi gikk langt ned på berget, var vi kanskje fem til syv meter unna dem. Vi talte opp mot 20 stykker.

Spekkhoggere i Lofoten

Oona Torgersen kunne telle opp mot 20 individer.

Foto: Oona Torgersen

– Har aldri opplevd maken

Spekkhoggerne beitet sannsynligvis på fisk i fjorden, og dyrene presset fisken mot en liten åpning i fjellet, noe som tilsynelatende gjorde det lettere å samle sammen fangsten, forteller Torgersen.

– Seansen varte i totalt fire-fem timer. Jeg har aldri opplevd maken, og fikk nesten tårer i øynene der jeg stod, sier Torgersen, som lenge har hatt lyst til å studere spekkhoggere på nært hold.

Spekkhoggere i Lofoten

To av individene på dette bilder er unger, ifølge hvalforsker Heike Vester.

Foto: Oona Torgersen

– Krevende

Den ivrige fotografen har tidligere vunnet pris i én av Nordens største fotokonkurranser, og har også hatt en stor fotoutstilling i Ski i Akershus. Mange av bildene legger hun ut på bloggen sin.

Nå er drømmen å få til en lokal fotoutstilling nordpå, forteller hun.

– Det er krevende å fotografere naturen, fordi den ikke lar seg regissere. Det eneste man kan gjøre, er å være litt strategisk. Med erfaring ved man blant annet når på døgnet dyrene er aktive og når lysforholdene er best. På den måten kan at man overlate minst mulig til tilfeldighetene.

Spekkhogger i Lofoten

Det samlet seg etter hvert mange folk for å ta bilder av spekkhoggerne. En av de lokale dro ut med fiskebåten sin for å ta dyrene i nærmere øyesyn.

Foto: Oona Torgersen

– Blir i fjorden

Hvalforsker Heike Vester fra Lofoten har studert spekkhoggere og deres adferd siden 2003, og blir svært glad når hun får se bildene til Torgersen, som hun beskriver som «fantastiske nyheter».

Hun forteller at over 100 spekkhoggere kom inn Vestfjorden på omtrent samme tidspunkt i fjor, før de fordelte seg i de ulike fjordene.

– De blir i fjordene hele sommeren, hvor de blant annet jakter laks og makrell, sier Vester.

Hun kan kjenne igjen dyrene på bildene.

– Disse tilhører en flokk jeg ble kjent med i 2003, da jeg begynte med forskning i Lofoten. Det er gøy å se hvordan de vokser og har fått nye unger, sier Vester.

Heike Vester, biolog and whale researcher,

Heike Vester har siden 2003 samlet sammen en stor foto-ID katalog, som i dag inneholder over 700 individer av spekkhoggere. Hun ber folk sende bilder av observasjoner av spekkhoggere i Lofoten på mail til info@ocean-sounds.org.

Foto: Johanna Hanno / / Greenpeace

– Moren er eldst

Vester forteller at spekkhoggerne har en spesiell sosial adferd. Den eldste i gruppen, er alltid moren. Alle andre er hennes barn.

– Det er både gutter og jenter, og de forlater aldri moren. Det er ingen far i gruppa, han er med sin egen mor.

Når dyrene parer seg, skjer det når ulike flokker møtes.

– De parer seg naturlig nok ikke med dyr i samme flokk, forteller Vester.

Laster kart, vennligst vent...