NRK Meny
Normal

Overgrepssiktet fotograf løslatt fra varetekt

Frilansfotografen som er siktet for både voldtekt, overgrepsbilder og for å ha tatt seksualiserte bilder av jenter under 18 år er nå løslatt fra varetekt.

Politiadvokat Bjarte Walla i Salten politidistrikt

Fotografen som er siktet for både voldtekt, overgrepsbilder og for å ha tatt seksualiserte bilder av jenter under 18 år er nå løslatt fra varetekt.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Mannen ble arrestert og varetektsfengslet 14. februar etter å ha blitt siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 204 a. Politiet har fram til nå fått innfridd ønsket om varetektsfengsling for frilansfotografen, på grunn av frykt for bevisforspillelse.

– Jeg kan ikke si at det ikke er fare for bevisforspillelse. Men bakgrunnen for at vi ikke ber om forlenget varetektsfengsling nå er at fengslingsvilkårene retten krever ikke er oppfylt, sier politiadvokat Bjarte Walla til NRK.

– Det er en belastning å stå oppi det

Den siktedes advokat, Hilde Guldbakke, håper likevel politiet fortsetter etterforskningen.

– Det er en belastning å stå oppi det. Vi håper det betyr at politiet fortsetter å jobbe. Han er interessert i at denne saken blir ferdig etterforsket, sier Guldbakke til NRK.

Hun sier hennes klient har vært samarbeidsvillig under etterforskningen av saken.

– Han har samarbeidet med politiet og svart på alle spørsmål.

Skal ha produsert seksualiserte bilder

Mannen ble 14. februar arrestert og varetektsfengslet for en uke med brev- og besøksforbud, etter å ha blitt siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 204 a, første ledd bokstav a – som har en strafferamme på minimum seks måneder.

Siktelsen gjelder gjentatt produksjon av seksualiserte bilder med jenter under 18 år. I siktelsen inngår også ett tilfelle av produksjon av bilder som viser et seksuelt overgrep.

Walla sier politiet har gjennomført avhør med flere jenter den siste uken, men at siktelsen ikke er utvidet.

– Vi kommer ikke til å legge inn nye forhold i siktelsen, nå som han er løslatt. Dette må vi komme tilbake til når etterforskningen er ferdig, sier Walla.

Siktet for voldtekt

Politiadvokat Bjarte Walla i Salten politidistrikt

Fotografen som er siktet for både voldtekt, overgrepsbilder og for å ha tatt seksualiserte bilder av jenter under 18 år er nå løslatt fra varetekt.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Forholdene mannen nå er siktet for ble oppdaget av Salten politidistrikt under etterforskning av en eldre sak der samme mann er anmeldt for voldtekt.

20. februar fortalte NRK om ei Bodø-jente som for to år siden skal ha blitt voldtatt av den siktede mannen, og fotografert mens overgrepet skal ha skjedd.

Varetektsfengslingen ble først utvidet med en uke, og før den forrige fredag ble utvidet nok en gang.

– Politiet mener det fremdeles foreligger fare for at siktede vil forspille bevis dersom han ikke holdes fengslet. Av hensyn til etterforskingen vil politiet ikke konkretisere hvilke bevis det er snakk om, sa politiadvokat Bjarte Walla til NRK den gang.

Avviser anklagene

Den siktede fotografen har tidligere gjennom sin advokat avvist alle anklagene.

– Han forstår at politiet har behov for å etterforske saken. Han aksepterer en uke i varetekt i håp om at politiet skal gjøre jobben som kanskje kan klargjøre saken, til hans fordel, sa mannens forsvarer Hilde Guldbakke til NRK.no.

Hun betegnet hele saken som uklar.

– Politiet hevder at det finnes bilder som de ennå ikke har avdekket. Min klient stiller seg uforstående til dette.