NRK Meny
Normal

Fotballfrelst biskop klar for årets viktigste kamp

Bispeskjorten har samme farge som drakten til Aston Villa. Men det er ikke bare derfor biskop i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen, har vært forelsket i den engelske klubben i over 40 år.

Fotballbiskop

Biskop i Sør-Hålogaland bispedømme, Tor B. Jørgensen, har funnet fram både riktig hodeplagg og skjerf foran FA-cupfinalen i ettermiddag. Kjærlighetsforholdet til den engelske klubben Aston Villa startet på 1970-tallet.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Han skulle helst vært på Wembley stadion i den engelske hovedstaden i helga, men må nøye seg med å se kampen fra stua i bispeboligen sin i Bodø.

Biskop Tor B. Jørgensen er nemlig ihuga Aston Villa-supporter, et lag som møter Arsenal i den tradisjonsrike FA-cupfinalen i ettermiddag.

– Det er definitivt årets kamp. At Villa, som endte i bunnsjiktet av tabellen i år, har kommet så langt er stort. Men nå møter de et topplag, og det er et vanskelig utgangspunkt, smiler Jørgensen og fortsetter:

– Å få sett cupfinalen på Wembley ville blitt en kjempegreie, men dessverre tillot verken tid eller omstendighetene det denne gangen.

Den profilerte biskopen i Sør-Hålogaland bispedømme har i alle år markert seg som en samfunnsengasjert person. Hans lidenskap til fotballen er mindre kjent.

Kjærlighetsforholdet til den engelske fotballklubben har faktisk vart i over 40 år.

– Aston Villa har vært i mitt hjerte helt siden starten av 70-tallet. Da studerte jeg i Birmingham, og fikk oppleve atmosfæren på stadion. Siden den gang har jeg holdt med Villa hele veien, forklarer biskopen engasjert.

– I supporterutstyr daglig

Han passer på å reise regelmessig over til England for å få med seg minst én hjemmekamp i året. Da gjerne i reisefølge med sine sønner og barnebarn.

Fotballfrelst biskop

Kun klubbdrakten mangler for anledningen, men bispeskjorta med samme farge fungerer greit som erstatning.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Det er stort sett veldig artig, med mindre de går på braktap, noe som av og til skjer. Å være på Villa Park er en stor familiebegivenhet. Stemningen er fantastisk, smiler han.

– Det er intenst, du sitter tett på banen, det er flotte anlegg, og mye engasjement.

Biskopen trekker også frem den velkjente «Claret-fargen» som preger draktene.

– De har jo en veldig fin farge. Den er jo nesten som bispeskjorta jeg har på meg til daglig.

– Ja, du trenger egentlig ikke noe særlig supporterutstyr?

– Hehe, nemlig. På en måte går jeg kontinuerlig rundt i supporterutstyret, ler Jørgensen.

Møtte Carew på kamp

Biskopens største opplevelse som fotballsupporter kommer nettopp fra én av turene over til England. En velkjent nordmann, som den gang spilte for Aston Villa, hadde hovedrollen.

– Jeg tror de møtte Newcastle, og John Carew scoret tre mål. Det er det største jeg har opplevd, sier Jørgensen, som fikk møte den norske spissen etter kampen.

– Det var veldig hyggelig. Vi fikk gå ned på indre bane, og han tok seg tid til å snakke med oss. En kjempeopplevelse, mimrer 69-åringen.

Og han håper inderlig på nok en opptur i kveld.

– Vi greide oss veldig bra i semifinalen mot Liverpool. Spiller de like bra i dag, tror jeg det blir seier. Tipset er 2-1!

  • Kampstart er klokka 1830.