Fotballag suspendert etter at 14-åring talte norsk oppdrettsgigant midt imot

Da et norsk oppdrettsselskap gikk inn på sponsorsiden til et jentelag i Canada, ble det bråk. 14 år gamle Freyja Reed protesterte, og nå er laget hennes suspendert.

Freyja Reed

Freyja Reed (14) spilte for Upper Island Riptide Soccer Association. Klubben er nå omdøpt til Marine Harvest Riptide, ifølge CBC News.

Foto: Privat

I går fortalte NRK om kanadiske Freyja Reed, som skal ha fått beskjed om å holde meningene sine for seg selv etter at det norske oppdrettsselskapet Marine Harvest ble sponsor av fotballaget hennes.

Nå har organisasjonen bak fotballigaen sagt at de vil suspendere laget inntil videre.

– Vi gjør dette på grunn av gjentatte brudd på vår organisasjons etiske retningslinjer, skriver komitémedlem Sean Arbour i en uttalelse til CBC News, og viser til uttalelsene ved familien Reed.

– Vi er bekymret for privatlivet og sikkerheten til klubbens spillere, foreldre og frivillige, fortsetter han.

Har fått mye støtte

Anissa Reed

Anissa Reed mener Marine Harvest forsøker å kjøpe støtte i lokalsamfunnet for deres aktiviteter. – Vi er ikke til salgs, sier hun.

Foto: Privat

14-åringens mor, Anissa Reed, har lenge kritisert lakseoppdretten i området. Hun sier til NRK at de reagerte med vantro da de fikk melding om den siste utviklingen i saken.

– Min datters tanker gikk umiddelbart til lagvenninnene. Det var aldri hennes intensjon at de skulle bli rammet av at hun talte ut for det hun tror på.

Hun forteller at datteren ikke har følt at hun ar gjort noe galt, og at hun er veldig trist over komiteens beslutning om å stanse all sportsaktivitet inntil videre.

Ingen har tatt kontakt med oss etter at saken ble kjent i media, noe jeg finner merkelig. Jeg har vært villig til å gå inn i en dialog for å finne en løsning.

Anissa Reed

Vil ta kontakt

NRK sendte tirsdag ettermiddag norsk tid en e-post til Riptide Steering Committee, organisasjonen bak ligaen, men har foreløpig ikke fått svar.

Til CBC News sier imidlertid komitémedlem Sean Arbour at de vil ta kontakt med Reed-familien for å diskutere saken, og forhåpentligvis komme fram til en løsning.

– Gir ubetinget støtte

NRK har også vært i kontakt med pressetalsmann Ian Roberts i Marine Harvest Canada. Han viser til en pressemelding på nettsidene sine.

Vi gir ubetinget støtte til lokale grupper i samfunnet, og våre donasjoner har ikke, og vil aldri, begrense en mottakers rett til å gi uttrykk for sine meninger eller sine evner til å snakke fritt.

Fra pressemeldingen

Roberts har tidligere sagt til CBC News at det er legitimt for en fotballklubb å be foreldre om ikke snakke stygt om klubben og dens politikk, og at 14-åringen alltids kan finne seg en annen klubb å spille for.

– Gir oss aldri

Familien Reed flyttet til Comox – en liten by med cirka 13 000 mennesker på Vancouver Island – i fjor, blant annet for at Freyja skulle få dyrke sin interesse for fotball.

– Vi vil aldri slutte å kjempe for det vi tror på. Det kan bety at vi blir sparket ut av ligaen, sier mor Anissa.

Det hører med til historien at ikke alle foreldre er enig med Freyja Reed og hennes mor. Andre foreldre i laget mener Marine Harvest er av stor verdi for unge fotballspillere.

Anissa Reed

Anissa Reed har lenge kjempet mot oppdrett, som hun mener ødelegger for villaksen langs kysten.

Foto: Privat