Hopp til innhold

Fosterbarn bor hos kjente

Nesten halvparten av fosterhjemsbarna i Bodø bor hos familie eller andre kjente. Forskning viser at slike fosterhjem holder lenger.

Mange barn mangler fosterfamilie.

Fosterhjem som består av familie eller andre kjente holder lenger, viser forskning.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

Barnevernet er forpliktet til å leite etter fosterhjem i barnas nettverk, men i resten av fylket er bare hvert femte barn plassert på denne måten.

- For et barn oppleves det som mindre dramatisk å flytte til for eksempel en tante eller onkel enn til fremmede fosterforeldre, sier leder for omsorgsseksjonen i barnevernet i Bodø, Unn Berg Mehus.

– Den største årsaken er jo at dette blir mindre dramatisk for ungene, det blir mindre dramatisk for foreldrene og ungene kan kanskje få fortsette i barnehage, skole, ha de samme vennene.

45 barn bor hos familie eller kjente

Det kan være ei tante, en onkel, besteforeldre, et besøkshjem barnet har hatt eller en lærer. I Bodø er omlag 45 barn plassert i denne typen fosterhjem. Bodø kommune er kommet svært langt når det gjelder å plassere barn hos noen de kjenner fra før av.

– Bodø kommune har alltid vært dyktige på å finne familie og nettverk og leter etter det. Kanskje handler dette også om at vi har mange barn å plassere, så vi må skynde oss å lete vi også.

Lettere å lykkes

I Nordland er det totalt omlag 460 fosterhjem. Vel 90 av disse er familie eller nettverksplaseringer og mange av disse finnes altså i Bodø. Også i Rana er mange barn plassert i denne typen fosterhjem.

Det er BUF-etat som har ansvaret for å finne fosterhjem. Rågiver Elin Forfang i fosterhjemstjenesten sier det er lettere å lykkes når familien trår til som fosterhjem.

– Det er bra for unger å vokse opp hos sine, hvis det er mulig. Så viser jo også forskning at det er fosterhjem som holder bedre, det vil si at vi får mer langsiktige plasseringer når vi plasserer i nettverk.

Mangel på fosterforeldre

Mangel på fosterforeldre

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Konstant mangel på fosterhjem

For BUF-etat som er i konstant mangel på fosterhjem er det alltid kjærkomment når det finnes noen i familien som kan ta imot barnet. Men noen ganger er det så store konflikter i familien at det beste er plassering andre steder.
Og det stilles minst like strenge krav til ei tante eller en lærer som vil bli fosterhjem, sier Berg Mehus.

–De tenker ofte at nei, dette skal gå så fint. Og ofte så gjør det jo det, det går jo veldig bra. Men det er en del prosesser vi må igjennom , så det er ikke enklere å bli godkjent som familie, nei.