NRK Meny
Normal

Forventer lavere strømpris

Prisen på strøm i vinter kan bli halvert sammenlignet med fjorårets.

Varsler høy strømpris

LAVERE STRØMPRIS:

Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Det er fulle vannmagasiner og mindre forbruk som er forklaringen. Men det lave forbruket får ikke husholdningene ta æren for, sier markedsdirektør Grete Ovanger i Ishavskraft.

- Det er den tunge industrien som går ut, mens privat husholdning er dessverre ikke så flink å spare på strøm, sier Ovanger.

Grete Ovanger vil komme med noen garantier om vinterens strømpriser, men halv pris i forhold til i fjor er ikke usannsynlig.

- Det høres ikke helt uriktig ut for å si det sånn, men det er mange ting som kan skje fra uke til uke, sier Grete Ovanger.

De store nedbørsmengdene har fyllt opp vannmagasinene til kraftprodusentene mer enn normalt for årstiden.

Lav pris på kraft

Sammen med at kapasiteten til å eksportere strøm har vært lavere, så har det ført til at strømprisen i Nord-Norge har falt i sju uker på rad. Ikke siden 2002 har prisen på elektrisk kraft vært så lav som nå.

Men bunnen er nådd og prisen er på vei opp. Hvor prisnivået ender kan hver og en av oss påvirke.

- Ja, vi ser jo allerede at innenfor industrien så har forbruket gått ned og det har hatt påvirkning på kraftprisen. Og så har vi også miljøaspektet i det som vi mener det er vitig å poengtere, sier Grete Ovanger.

Kan ta lang tid

Det kan ta mange år før strømprisen kommer tilbake til det nivået vi hadde i fjor.

Det mener administrerende direktør Ove Brattbakk i Helgelandskraft.

Fulle magasiner, og mindre forbruk fra tungindustrien på grunn av finanskrisen er forklaringen.

Dette kan gi forbrukerne billigere strøm i lang tid framover, mener Brattbakk.

- Prisnivået vi har akkurat i dag tror vi kommer til å stige i årene framover, men visse analytikere påstår at noe av den industrikapasiteten som har gått ut, kommer ikke tilbake igjen og da snakker vi om Norden.

- Jeg har jo hørt snakk om år 2020 før vi ser antydninger på det prisnivået vi trodde på i fjor, sier Brattbakk til NRK Nordland.