Hopp til innhold

Forventer handling

Men fiskeriministeren kom ikke selv med noen tiltak mot lakselus, under dagens krisemøte med oppdrettsnæringen.

Lisbeth Berg-Hansen anmeldt for lakselus

Fiskeri- og Kystminister Lisbeth Berg-Hansen er trygg på at alle skjønner alvoret rundt problemet med lakselus.

Foto: Nils Henrik Måsø/Norsk Jeger og Fiskerforbund

I formiddag hadde Fiskeri- og Kystminister Lisbeth Berg-Hansen kalt inn til krisemøte om situasjonen, fordi det stadig blir registrert høyere nivå av lakselus i norske oppdrettsanlegg.

- Nå har jeg innkalt til møte, for jeg vil forsikre meg at alle som er involvert i lakselus-problematikken tar saken på alvor. Og for å sette fokus på hva vi gjør framover, sa hun til NRK før møtet.

Under møtet kom ikke Berg-Hansen med noen klare pålegg til oppdrettsnæringen, men mener problemet med lakselus vil bli løst.

- Jeg føler meg trygg på at alle skjønner alvoret. Jeg er også trygg på at vi har
virkemidlene som er nødvendig for å komme lakselusa til livs.

- God magefølelse

Lakselusa er i ferd med å ta knekken på store mengder oppdrettslaks og er en stor trussel for villaksen. Situasjonen har forverret seg betydelig det siste året. I september var nivået av lus tre ganger høyere enn for ett år siden.

- Vi har tida på oss fram til våren, når laksesmoltens vandring starter. Jeg har en god magefølelse for at vi skal håndtere dette på en god måte, etter å ha hørt alle involverte, sier Berg-Hansen.

Hun sier at oppdrettsbedriftene selv har en stor utfordring. I likhet med Mattilsynet ser hun helst at oppdrettsnæringen selv rydder opp.

Havbruksnæringen tar ansvar

Havbruksnæringen tar nå ansvaret for å gjennomføre nødvendige tiltak i forbindelse med lakselussituasjonen som har oppstått, sier Geir Andreassen i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).

Uttalelsen kommer etter et møte med fiskeriministeren i dag.

- Havbruksnæringen iverksetter nå den største koordinerte satsingen noensinne for å unngå at lusenivået i sjøen skal være et problem for oppdrettslaks og villaks til våren, sier Andreassen til NTB.

Tre tiltak

Ifølge Andreassen var den politiske ledelsen i Fiskeri- og kystdepartementet tydelig på at fiskehelse og miljøspørsmål står høyt på dagsorden, og det forventes handling.

Andreassen peker på tre viktige faktorer som er avgjørende for å lykkes før smoltutvandringen fra elvene:

Oppdrettsbedriftene må koordinere arbeidet sitt mot lakselus. Offentlige myndigheter må gjøre det samme, og samtidig være løsningsorienterte. For det tredje mener Andreassen at begrensninger og panikktiltak ikke er veien å gå.

Mattilsynet har fullmakt til å gripe inn med tvangstiltak dersom havbruksnæringen ikke selv tar grep som virker.