Hopp til innhold

Forventer flere oppdrag innenfor olje og gass

Leverandørindustrien i Nord-Norge opplever positive signaler fra olje- og gassektoren. – Kunnskapen har alltid vært her, men det er først nå vi får komme til bords, sier leder i lokalt selskap.

Boreriggen Polar Pioneer i Barentshavet

FORVENTER FLERE OPPDRAG: Leverandørindustrien i Nord-Norge opplever positive signaler fra oljebransjen. – Den nordnorske leverandørindustrien har blitt mer konkurransedyktige overfor de store aktørene innen olje og gass, mener Øystein Barth-Heyerdahl, som forhandler oppdrag for olje- og gassektoren for syv eierbedrifter med base på Helgeland.

Foto: Statoil/Harald Pettersen / Harald Pettersen

– Den nordnorske leverandørindustrien har blitt mer konkurransedyktige overfor de store aktørene innen olje og gass, mener Øystein Barth-Heyerdahl.

Han er daglig leder i Helgeland V&M, og forhandler oppdrag for olje- og gassektoren for syv eierbedrifter med base på Helgeland.

Nylig møtte han Statoil og et 70-talls andre bedrifter på en leverandørkonferanse i Mo i Rana. At han fikk møte leverandørene på hjemmebane tar han som et tegn på at utviklingen går i riktig retning.

– Vanligvis må man reise til andre deler av landet. Så det at vi ikke må reise til for eksempel til Oslo på seminar, men at leverandørene kommer hit, det er en stor forskjell mot hvordan det var for bare noen få år siden, fastslår han.

– Først nå at vi får komme til bords

Barth-Heyerdahl har over årenes løp deltatt på mange slike seminarer. Men tross lange samtaler og mye tålmodighet har ikke det resultert i den store utviklingen i forhold til antall ordrer.

Denne trenden ser nå ut til å snu, ifølge Barth-Heyerdahl.

– Vi har løftet oss etter håret for å imøtekomme de kravene som har blitt stilt. Kunnskapen har alltid vært her, men det er først nå at vi får komme til bords, sier han.

Han mener regionen har mange kloke hoder med høy kompetanse, og at dette nå legges merke til.

– På et år har vi vokst fra 14 til 130 millioner. Men vi må hele tiden bevise hva vi er gode for, avslutter han.

Ønsker leverandører i nord velkommen

Prosjektdirektør for Statoil, Håkon Ivarjord, var en av aktørene som tok turen til den forannevnte konferansen i Mo i Rana. Også han ser verdien av å knytte til seg flere kontakter i nordområdene.

– Vi er inne i en fryktelig spennende tid hvor det er viktig å etablere kontakt med nye leverandører som kan levere alt fra små komponenter til større strukturer. Denne kompetansen finnes her i nord, sier han, og fortsetter:

– Vi ser at det i andre deler av landet er et mye sterkere nett. Mitt håp er at det også blir en oppblomstring av fabrikatører her i nord. Men det er klart at dette er en prosess som tar tid. Så det blir spennende å se hvordan utviklingen blir i årene som kommer, avslutter han.