Forventer at avisene må fortsette å kutte

Amedia har fått på plass nye eiere, men avisene må fortsatt belage seg på tøffe tider, tror de ansatte.

Stein Sneve

Politisk kommentator Stein Sneve i Avisa Nordland sier avisene fortsatt lever i et beinhardt mediemarked.

Foto: Emil H. Indsetviken / NRK

I ettermiddag bekreftet Sparebankstiftelsen DNB at de kjøper alle aksjene i Amedia og fortalte samtidig at de legger eierskapet til en egen avisstiftelse.

Sparebankstiftelsen DNB gir den nye stiftelsen et lån for å gjennomføre kjøpet.

– Når det først ble som det ble, tror jeg dette er en relativt god løsning, sier Stein Sneve som sitter i landsstyret i Norsk Journalistlag.

– Spennende

Til daglig er han politisk kommentator i Avisa Nordland, en av 78 aviser som i dag fikk ny eier.

Han synes det både er interessant og spennende at en stiftelse nå går inn som eier i et norsk mediekonsern.

– De går ikke inn for å tjene penger, men samtidig er det ikke en gave. Amedia må fremdeles tjene inn pengene de skal ha for å komme seg over kneika de er i, men uten dette voldsomme kravet til utbytte som ligger hos mer kommersielle eiere.

Trenger nye folk

Administrerende direktør André Støylen i Sparebankstiftelsen DNB sier de går inn i Amedia fordi de mener lokalavisene er viktige aktører i lokalsamfunnet.

Stiftelsen har primært jobbet med kunst og kultur, men trer altså nå inn i medieverden. Sneve mener manglende erfaring fra drift av aviser ikke nødvendigvis trenger å bli et problem.

– Nå skal dette organiseres som en stiftelse i stiftelsen, som skal eie disse avisene, så avisene blir på en måte selveid. Det skal nedsettes et styre til å lede denne stiftelsen og dermed konsernet. Det blir helt avgjørende at de nye eierne finner folk til dette styret med bred mediekompetanse og bred kompetanse på digital utvikling.

DNB-stiftelse kjøper Amedia

Amedia eier helt eller delvis 78 lokal- og regionaviser samt trykkeri og lokalradio.

Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix

Venter fortsatt kutt

Også Norsk Redaktørforening er positiv til at en stiftelse skal overta hele Amedia-konsernet.

– Vi er positive til at det opprettes en stiftelse, at det ser ut til å være eiere som tenker langsiktig, og til at hele mediekonsernet overtas samlet, sier Reidun Kjelling Nybø, konstituert generalsekretær i Norsk Redaktørforening, til NTB.

Konserntillitsvalgt Eva Stenbro i Amedia er også positiv, men understreker at det fortsatt vil bli tøffe tak i konsernets lokalaviser. Det samme mener Sneve i Avisa Nordland.

– Man må fremdeles overleve i et beinhardt mediemarked, men jeg tror kuttene blir litt mindre og at man kanskje får litt mer tid på seg til denne omstillingen enn hvis man for eksempel hadde blitt kjøpt opp av amerikansk investeringsfond eller noe annet.

DNB-Stiftelsen eier i dag 10 prosent av DNB, forvalter en kapital på 20 milliarder kroner og deler hvert år ut mange millioner kroner til ulike kunst- og kulturformål