Kystvakten fortsetter samarbeidet med Russland

Selv om Norge avbryter alt militært samarbeid med Russland, har Kystvakten fortsatt kontakt med naboen i øst.

KV "Senja"

Kystvakten holder fortsatt kontakten med Russland, selv etter at regjeringen bestemte seg for å stoppe alt militært samarbeid med Russland.

Foto: Nils Mehren / NRK

Eystein Kvarving

Kystvaktens samarbeid med Russland er uforandret, sier Eystein Kvarving.

Foto: Jan Kenneth Bråten / NRK

– Kystvakten fortsetter som normalt. De patruljerer norske farvann og norske økonomiske soner og fiskevernesoner som vanlig, sier major og pressetalsmann for forsvarssjefen, Eystein Kvarving til NRK.

Selv etter at regjeringen i mars bestemte seg for å stoppe alt militært samarbeid med Russland ut året på grunn av Russlands rolle i borgerkrigen i Ukraina, opprettholder Kystvakten kontakten med Russland.

– Kystvakten har en jevn dialog med Russland som går på utveksling av informasjon om temaene søk og redning, oljevern og ressursforvaltning, sier Kvarving.

Ønsker bedre samarbeid

Jakub Godzimirski er seniorforsker på Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Han forteller at det er vanlig at land velger å opprettholde et samarbeid, selv om man kan være svært uenige.

– Det er umulig å tenke seg at alle former for samarbeid skal avsluttes. Norge og Russland har en felles grense både på land og på sjø, og da må man være innstilt på at det er et behov for at samarbeidet fortsetter, sier Godzimirski.

Han mener Norge bør samarbeid med Russland.

– Samarbeidsklimaet er ikke så godt i dag som det kunne ha vært. Helt siden slutten av 1970-tallet har Norge hatt et godt samarbeid med russiske myndigheter, dette er det viktig å ta vare på. Norge er et av få NATO-land som grenser til Russland og vi har felles interesser i dette området, derfor er det viktig å opprettholde samarbeidet, sier Godzimirski.

Gjør unntak

Men selv om regjeringen ønsker å straffe nabolandet i øst, arbeider både Kystvakten og grensevaktene med Russland akkurat som før.

– Selv i mer ekstreme tilfeller enn i forholdet mellom Norge og Russland, opprettholdes det en form for samarbeid, sier Godzimirski.

Han mener samarbeidet mellom kystvaktene er nødvendig.

– Man må ha kontakt og kommunikasjon med andre selv om land er i konflikter. Har man felles interesser må man også finne måter for å løse disse i fellesskap og dermed må man også ha en form for samarbeid, sier Godzimirski.