Forsvarssjefen: – Jeg møtte mennesker som er oppriktig lei seg

I dag var forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen på Andøya for å møte de ansatte. – De har fått gitt uttrykk for frustrasjonen de har mot meg, sier han.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i møte med de ansatte ved Andøya flystasjon

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen måtte i dag forklare seg for de ansatte ved Andøya flystasjon.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Det var forrige uke at forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen la frem sitt fagmilitære råd til store protester fra flere deler av forsvaret i Nord-Norge.

Bruun-Hanssen foreslo blant annet å legge ned Andøya flystasjon innen 2021 og flytte alt til Evenes. Det vil i så fall få store konsekvenser for kommunen helt nord i Vesterålen. Ifølge ordfører Jonni Solsvik kan så mange som 600-700 arbeidsplasser stå på spill.

Leverer dårlige nyheter

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen på Andøya

– Jeg møtte mennesker som er oppriktig lei seg for det vi foreslår, sier Bruun-Hanssen.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Der var derfor ikke uventet at ikke alle var like begeistret i møte med forsvarssjefen.

– Jeg møtte mennesker som er oppriktig lei seg for det vi foreslår. De er frustrert og det skjønner jeg godt, sier Bruun-Hanssen til NRK.

– Hvordan er dette for deg?

– Det er en av de utfordringene man har som sjef. Noen dager er gode dager med gode budskap, andre dager er det sjefens oppgave å levere de dårlige nyhetene. Men dette møtet er viktig slik at får stille spørsmål og uttrykke sin frustrasjon overfor sjefen.

– Oppgitt og frustrert

Kaptein Stein Håkon Eilertsen, leder av Norsk offisersforbund, bekrefter at de ansatte var oppgitt og frustrert i møte med forsvarssjefen.

Fra Andøya

Tillitsvalgte ved 133 Luftving på Andøya Flystasjon.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Stridens kjerne er regnestykket som ligger til grunn for Bruun-Hanssens avgjørelse om å legge ned på Andøya og flytte alt sammen til Evenes. Ifølge forsvarssjefen har han ikke noe valg. Det er for dyrt å opprettholde begge basene, og forsvaret vil kraftsamle i Ofoten.

Men de ansatte mener det vil være mye dyrere å flytte til Evenes og krevde å få se tallene. Det fikk de ikke, hevder de.

– Vi er oppgitt. Skal folk få tillit til prosessen må vi få svar på hvilke tall de begrunner avgjørelsen med, sier Eilertsen.

Inntil videre nekter de ansatte å stole på tallgrunnlaget.

– Det går ikke an med tanke på all infrastrukturen vi har på Andøya. Det Evenes har er gammelt og der trengs det store ombygginger, konkluderer han.

– De skal få se tallene

Bruun-Hanssen lover at de ansatte skal få alle tall på bordet.

– Men man må ta regnestykket som går på helheten og ikke bare på det enkelte flyet. På Evenes vil det være betydelig mer aktivitet enn bare overvåkingsfly.

– Så de skal få se alle tallene?

– Det skal de få. Men jeg har påpekt at dette er grunnlag for en langtidstallene og vi har regnet på de store utgiftspostene for å sikre at vi har kontroll på det. Alle detaljene vil først komme frem når det fattes politiske beslutninger.

Fra pressekonferanse torsdag

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen anbefalte i sitt fagmilitære råd at forsvarsbudsjettet økes med 3 milliarder kroner.