Hopp til innhold

Forsvarernes dag i retten

Advokaten til den tidligere konsernsjefen i Fesil mener hans klient må frikjennes på fire av seks tiltalepunkter.

Forsvarerne i Fesil saken
Foto: Frank Nygård / NRK

Torsdag er forsvarernes dag i rettsaken som går for Rana tingrett. Onsdag la aktor Hilde Stoltenberg ned påstand om lange fengselstraffer for de fem tiltalte

Advokat Angen mener konsernsjefen må frikjennes på fire av seks tiltalepunkter. På de to tiltalepunktene som står igjen er to mindre brudd på ligningsloven.

Angen mener også at retten heller ikke kan dømme konsernsjefen for utroskap.

Tore Angen, advokat for den korrupsjonstiltalte og tidligere konsernsjefen i Fesil, sa i sin påstand at det er urimelig av aktor i den såkalte Fesil-saken, å hevde at hans klient har utnyttet sin stilling for å presse andre til å finansiere hestevogna, som senere ble fakturert som en brakkerigg.

Må frikjennes for korrupsjon

- Min oppfatning av saken er at dersom konsernsjefen ikke hadde vært en gammel venn av entreprenøren ville aldri denne saken kommet opp. At konsernsjefen hevder at han ikke kjente til at det senere ble laget, fiktive fakturaer, og betalt ut rundt 400 000 kroner, som en garanti mener vi er bevist gjennom saken, sa Angen.

- Hvis påstanden om korrupsjon skal holde må det legges til grunn at enhver som evt. innehar stillingen som konsernsjef kunne gå til entreprenøren, og be om lån. Alle skjønner at dette ikke ville blitt godtatt, og at dette til syvende og sist dreier seg om en ren vennetjeneste, fortsatte Angen, som hevder at tiltalen om korrupsjon mot hans klient ikke holder mål.

- Møtet var initiert av konsernsjefen, men dette er uinteressant. Han viste ingenting om at det ble skrevet en avtale ved et senere tidspunkt, og heller ikke om de fiktive fakturaene. De ble laget til hans fordel, ja, men at disse ble laget av andre, og kan ikke lastes min klient, sa Angen.

Tynn tiltale

Når det gjelder saken som omhandler Mo Il, og sletting av gjeld på 1,3 millioner kroner, finner jeg tiltalen mot min klient veldig tynn. fortsatte Angen.

- Fesil Rana metall gikk godt, og konsernsjefen mente et slikt initiativ kunne være positiv både for klubben, og for byen. Hemmeligholdet om avtalen førte til den ønskede effekten. Klubben kom i fokus, og fikk den effekten man var ute etter, sa Angen.

- Alle som behøvde å kjenne til avtalen i Fesil visste om den, og når man kjenner til de manglende retningslinjer for hvor mye konsernsjefen selv kunne avgjøre slike saker blir det rett og slett meningsløst å komme med en påstand om utroskap i en slik sammenheng. Spesielt når man også vet at pengene ble ført som sponsing i regnskapet, og at det har gått fire år uten at noen har reagert, sa Angen.

Aktor Hilde Stoltenberg åpnet for at om en korrupsjonstiltale ikke holdt, kunne retten dømme de tiltalte for utroskap.