NRK Meny
Normal

Forsvarer for folket i Andøy

– Det harde, tøffe klimaet her på Andøya har gjort oss sterke i møte med overmakten.

Hilde Flobergseter, Bevar Andøya Flystasjon

GIR SEG IKKE: Hilde Flobergseter har engasjert folket med sin aksjon 'Bevar Andøya Flystasjon'

Foto: John Inge Johansen/NRK

Det sier lederen for folkeaksjonen Bevar Andøya Flystasjon, Hilde Flobergseter (50).

Siden i sommer har hun ledet en «Davids kamp mot Goliat» etter at Regjeringen i juni i år åpnet for å legge ned Andøya Flystasjon, med tap av totalt 700 arbeidsplasser som konsekvens for kommunen.

Andøy kommune, som ved forrige årsskifte hadde 4.980 innbyggere, risikerer i så fall en nedgang i folketallet på rundt 20 prosent.

– Vi tapte saken i Stortinget, men gir oss ikke før beslutningsgrunnlaget er kvalitessikret og omgjort, sier Flobergseter.

Tidspress

Da hun tok på seg ansvaret for å lede folkeaksjonen, visste hun at det kom til å bli en tøff kamp mot kalenderen.

Sammen med Roy Samuelsen og Kenneth Pettersen har hun stått midt i det politiske uværet sammen med et femtitall kompetente bidragsytere i kampen med å få fram viktige poeng til politikerne på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå.

For i siste instans er det her, og ikke hos forsvarssjefen, ansvaret for beslutningen ligger.

– Vår jobb var å sikre at de hadde det rette grunnlaget for vedtaket, og tok de nødvendige hensyn til lokalsamfunnet på Andøya, sier Flobergseter.

De hadde bare 4–5 måneder på seg, og hun måtte jobbe opp mot 20 timer i døgnet.Premien var et halmstrå å holde i da regjeringen i midten av november lovte å sjekke tallene som er lagt til grunn for å flytte flystasjonen til Evenes.

Enorm respons

De brukte Facebook som arena for å spre informasjon og å mobilisere for sine interesser.

Så langt har FB-siden fått nærmere 23.000 følgere.

– Responsen har vært enorm, og speiler vel et folkelig opprør mot de sentrale myndighetene, som har distansert seg fra folket, sier Flobergseter.

Som har vunnet mange ved sitt glødende engasjement.

Trykk her for å stemme. Du kan også stemme via SMS. Send tekstmelding med kodeord ANnordlending og kandidatnummer til 2005. Stemmer du ved bruk av SMS koster det kr. 3,- per stemme.