Første fat med whisky er solgt fra Myken destilleri

Vennegjeng har startet verdens første arktiske destilleri. – Vi har fått så mange positive tilbakemeldinger at vi rødmer, sier Roar Larsen.

Roald Jonassen fra Engavågen, Myken destilleri

Roald Jonassen fra Engavågen er, sammen med kona Lill-Harriet, Myken destilleris første kunde.

Foto: Roar Larsen

– En av naboene våre var førstemann ut for å sikre seg tønne nummer én, sier Roar Larsen til NRK.no.

På den lille øya Myken i Rødøy kommune på helgelandskysten har en vennegjeng startet opp verdens første arktiske whiskydestilleri. Håpet er å kunne bringe nytt liv til lokalsamfunnet som i dag kun har syv fastboende.

– Vi har jobbet jevnt og trutt siden fjor, blant annet med å få tillatelser på plass. Vi hadde ett mål, og det var at vi skulle produsere whisky og fylle en stor tønne innen nyttår.

I romjula greide det lille destilleriet det, og ei tønne med gylne dråper ble fylt til randen.

Må lagres tre år

Foreløpig må Jan Hellstrøm, Helge Eriksen og Roar Larsen skåle i konkurrentenes whisky, men snart ka

Jan Hellstrøm, Helge Eriksen og Roar Larsen skåler i whisky.

Foto: Yngve Brox Guldbjørnsen
Nordlys over verdens første arktiske destilleri på Myken

Nordlys over verdens første arktiske destilleri på Myken.

Foto: Roar Larsen
Myken - whiskydestilleri

Det er sju fastboende på øya Myken på Helgeland.

Foto: Roar Larsen
Sprit fra Myken destilleri for den havner på tønne

Sprit fra Myken destilleri før den havner på tønne.

Foto: Roar Larsen

– Naboen har kjøpt det som blir verdens første arktiske whisky. Det er råsprit nå, for den må være lagret i minst tre år på eikefat før den kan kalles whisky. Her er det bare å vente.

Men råspriten er egentlig fin, rund og søt allerede, forteller Larsen. Produksjonen foregår i et gammelt fiskebruk, og planene er at det skal produseres både røkt og urøkt whisky.

– Vi har fått så mange positive tilbakemeldinger at vi rødmer. Norske og utenlandske whiskyeksperter har smakt, blant annet skotske. Det har gått over all forventning.

Myken destilleri utvider

32 kilometer fra nærmeste fastland, helt ytterst på helgelandskysten, ligger det lille fiskeværet Myken. Her står de fargerike husene tett langs øyas hovedvei, men bak mange av vindusrutene er det mørkt.

– Vi er 12 eiere av destilleriet, og rundt fem personer som jobber her daglig. Nå har vi også begynt å fylle litt mindre tønner, sånne som er litt mer passende for vennegjenger, privatpersoner og bedrifter. Når tønnene er mindre, modnes whiskyen litt fortere.

Ildsjelene bak produksjonen mener Myken er perfekt for whiskyproduksjon. De mener klimaet ut mot havet er perfekt for produksjon og lagring, og de håper at whiskyen skal bidra til nye arbeidsplasser, og sikre fremtidig bosetting.

– Allerede til sommeren åpner vi kafé og bar i andreetasjen av destilleriet. Det skal bli landsdelens beste whiskybar. Kanskje det trekker mer folk til Myken, avslutter Larsen.

Video ISLENDERNE-TXT-XX-NO-182004-SI_NO.mp4