NRK Meny
Normal

Første dag av grov overgrepssak: Mann sier seg skyldig på nesten alle punkter

Mannen i 50-årene som i dag stiller i Salten tingrett tiltalt for overgrep mot sine to døtre, innrømmer å stå bak seksuelle overgrep, trusler og vold mot sine barn.

Salten tingrett, overgrepssak

Det er satt av ti dager til behandling av overgrepssaken i Salten tingrett i Bodø.

Foto: Gisle Forland / NRK

Mannens to døtre var i alderen 14 til 16 år da de første overgrepene skal ha skjedd. Mannen i 50-årene er tiltalt for seksuelle overgrep mot sine to døtre, samt vold og trusler mot sine døtre og sin tidligere samboer.

Han kjenner seg, i tillegg til overgrep, også skyldig i mishandling av døtrene, men ikke vold mot sin tidligere samboer.

– Psykisk stress

Den tiltaltes tidligere kone var den første som forklarte seg i retten i dag. Hun har fortalt om fysisk og psykisk mishandling som startet tidlig i forholdet, da familien flyttet til Salten.

– Det har vært veldig mange år preget av psykisk stress. Det var som å leve med en løve. Løven var snill så lenge jeg gjorde den tilfreds, da var jeg trygg. Tiltalte var løva, og jeg var løvemateren.

Allerede på midten av nittitallet begynte mor å få mistanke om at deres eldste datter hadde blitt utsatt for seksuelle krenkelser, fortalte hun retten i dag. Paret hadde da fått sin andre datter. Tiltalte mente det i så fall måtte være andre i familien som sto bak.

Volden fortsatte, ifølge ekskona. Ved ett tilfelle kom også politiet på døra.

– Jeg gråt, mens tiltalte var helt rolig. For dem virket det sikkert som om set var jeg som var gal. Politiet ba oss om å ta det med ro, og snakket med barna. Så dro de, og ingenting skjedde.

Politiadvokat Jorild Steindal og statsadvokat Thor Erik Høiskar

Politiadvokat Jorild Steindal og aktor i saken, statsadvokat Thor Erik Høiskar.

Foto: Gisle Forland / NRK

Erstatningskrav for tapt livsutfoldelse

Bistandsadvokatene har tirsdag formiddag lagt fram erstatningskrav på vegne av de to døtrene og deres mor.

Mannens eldste datter krever i overkant av en million kroner i menerstatning og oppreisning. Dette er blant annet erstatning for tap i livsutfoldelse og livsnytelse som ikke kan måles i penger.

Den yngste dattera har ikke klart sitt erstatningskrav, mens mor krever 775.000 kroner i menerstatning og oppreisning.

Ifølge mannens forsvarer, Espen Strøm, erkjenner tiltalte at familielivet ikke har vært godt.

– Han har erkjent straffskyld for overgrep på begge sine døtre. Har også erkjent at det samlivet de hadde innad i familien kan ha framstått, gjennom år, som skremmende for jentene, uavhengig av overgrep, sier Strøm til NRK.

Har beslaglagt minnepinne

Forsvarere i overgrepssak i Salten tingrett

Forsvarere Espen Strøm og Ole Morten Husmo.

Foto: Gisle Forland / NRK

Saken ble først anmeldt 5. mars 2015 av den eldste datterens tidligere bistandsadvokat. Tiltalte ble pågrepet 6. mars, og har sittet varetektsfengslet siden det.

I retten opplyser statsadvokat Thor Erik Høiskar at de tre fornærmede blir de viktigste bevisene i saken. I tillegg har påtalemyndigheten beslaglagt en minnepinne med innhold som skal vise overgrep. Disse filene vil bli vist fram for retten.

– Nå registrerer vi at tiltalte erkjenner det aller meste. Det kan gjøre bevisførselen lettere. Samtidig er saken så alvorlig, at det er nødvendig å gå gjennom bevisene for å vise at det er samsvar mellom dem og tiltaltes erkjennelse, sa aktor statsadvokat Thor Erik Høiskar i Salten tingrett.

Oppstarten av rettssaken ble utsatt i en time, fordi flyet til en sakkyndig som skulle delta i rettssaken var forsinket. Lovbruddene mannen er tiltalt for har en vid strafferamme på 3 til 21 år i fengsel. Det er satt av ti dager til saken i Salten tingrett.

NRK følger saken i retten.