Forslag om erstatning etter fødselsskader: – Det hadde endret hele livet mitt

Stine Mari Edvardsen ble ufør etter fødselen, men hadde ikke krav på erstatning. Nå har Senterpartiet fremmet forslag som skal sikre kvinner erstatning etter alvorlige fødselsskader.

Stine Mari Edvardsen

HÅPER PÅ GJENNOMSLAG: I dag får bare bare 3 av 10 kvinner som skades under fødselen erstatning i ettertid. Stine Mari Edvardsen tror det nye forslaget fra Senterpartiet kan komme til å endre livet til mange.

Foto: Privat

Kvinner som blir alvorlig skadd under fødselen har ikke krav på erstatning med mindre det kan påvises at den fødende er utsatt for feilbehandling.

NRK har fortalt historiene til flere kvinner som har fått underlivet ødelagt under fødselen. En av dem er Stine Mari Edvardsen, som ble ufør etter at hun revnet under fødselen. Hun fikk ikke erstatning etter skadene hun fikk i forbindelse med fødselen for ti år siden.

Hvert år får nær 900 kvinner større underlivsrifter mens de føder sine barn. Men bare 3 av 10 får erstatning i ettertid.

Vibeke Sætherskar kjempet i 11 år for å få erstatning etter at hun ble livsvarig skadd da hun fødte sitt andre barn. Hun fikk avslag hos både Norsk pasientskadeerstatning og deretter Pasientskadenemnda.

Først da saken ble prøvd i tingretten, fikk hun medhold i at skaden kunne vært unngått ved annen behandling, og at hun derfor hadde krav på erstatning.

Årsaken til at så mange får avslag fra Norsk pasientskadeerstatning, er at skadene som ofte oppstår under en fødsel anses som en kjent risiko.

Vil gi erstatning: – Kan endre livet til mange

Kjersti Toppe foran Stortinget

Kjersti Toppe er stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson for Senterpartiet.

Foto: Patrick da Silva Saether / NRK

Men for mange kvinner er risikoen lite kjent. Det samme gjelder den økonomiske konsekvensen det kan få hvis noe går galt under fødselen. Ti år etter at Tonje Salen ble delvis ufør etter en fødselsskade, sliter hun fortsatt økonomisk.

Slik skal det ikke være, mener stortingsrepresentant Kjersti Toppe, som også er helsepolitisk talsperson for Senterpartiet.

Etter at hun leste NRK-sakene om fødselsskader, har Senterpartiet fremmet et representantforslag for Stortinget, der de vil sikre kvinner rett til erstatning etter alvorlige fødselsskader.

Tonje Salen

De siste årene har 72 prosent av kvinnene som har søkt om erstatning etter fødselsskader, fått avslag. Det samme gjorde Tonje Salen.

Foto: Jørgen B Leangen

– Vi håper å få endret på denne praksisen som jeg mener er urimelig og urettferdig, sier Toppe.

Forslaget vil nå gå til komitebehandling og bli behandlet av Stortinget en gang etter nyttår.

– En stor forskjell

Stine Mari Edvardsen er glad for forslaget, og håper på gjennomslag.

– Bare det å bli hørt utgjør en stor forskjell for fødselsskadde kvinner. En slik erstatningsordning betyr mye, og kommer til å endre livet til mange, forteller hun.

Edvardsen mistet muligheten til å jobbe, og lever i dag på et minimum.

– Vi skulle ta opp huslån, men fikk vi mindre lån på grunn av at min inntekt er så lav fordi jeg er uføretrygdet, sier hun.

– Det hadde endret hele livet mitt hvis jeg hadde fått erstatning. Det at det blir lagt press på regjeringen for å hjelpe oss, er en stor forskjell i seg selv.

Stine Mari Edvardsen og nyfødt sønn

Stine Mari Edvardsen og hennes nyfødte sønn på fødestua for ti år siden.

Foto: privat

Høie provoserte

I et skriftlig svar fra Stortingets spørretime har helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) tidligere i høst svart følgende:

Jeg mener at retten til å få erstatning skal være lik for alle pasientgrupper og at vi bør holde fast ved at pasientskadeordningen skal gi erstatning for skader som skyldes helsehjelpen pasienten får.

Svaret provoserte Toppe den gang.

– Jeg er provosert og overrasket over svaret. Fødende kvinner har ingen rettigheter etter pasientskadeloven fordi alt skal kobles mot svikt i helsehjelpen, svarte Toppe.

Les hele svaret til Høie i faktaboksen: