NRK Meny
Normal

Forskning foran fiske for fisker

- Skremmeeffekten på fisk, som følge av seismikkskyting, er så viktig å få kartlagt, at Oljedirektoratet må få gjennomføre sine undersøkelser utenfor Vesterålen i sommer, mener fisker Frank Knutsen fra Myre.

Fiskebåter utenfor Vesterålen

FISKER: Noen av fiskebåtene som ligger utenfor Vesterålen.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

- Det er klart vi fiskere er uenige. Noen mener at de ikke skal la seg frikjøpe og drive fiske. Det skjønner jeg, men vi må få lov til å ha hver våre meninger.

Frank Knutsen fra Myre i Øksnes er en av omlag ett hundre fiskere som har takket ja til Oljedirektoratets frikjøpsordning.

Les: Måtte vike for fiskebåt

Mot å holde seg borte fra fiskefeltene når seismikkskipene leter etter olje og gass i sommer, får han en sum penger. Ordningen har blitt sterkt kritisert av flere fiskere, som mener den skader og splitter næringen.

- For meg er det viktig at vi får gjennomført følgeforskningen. Det handler ikke bare om nå, men også for framtiden, at vi får forsket på skremmeeffekten på fisk.

Stort forskningsprosjekt

For samtidig med at seismikkskipene sender sine trykkbølger ned i sjøen, skal havforskningsinstituttet gjennomføre et stort forskningsprosjekt. Målet er å gi svar på i hvilken grad fisk blir skremt av seismikk, og hvor lang tid det tar før den vender tilbake til fiskefeltene. Knutsen håper at resultatet av forskningen vil vise at noen sameksistens mellom fisk og olje ikke er mulig utenfor Lofoten og Vesterålen. For olje vil han ikke ha.

Les: Helga P. griper ikke inn

- Det er jo fisket vi lever av, og sameksistens det har jeg ikke noe tro på.

Hva vil du si til fiskere som mener du har latt deg kjøpe av Oljedirektoratet?

- Nei, altså, de får i grunnen mene hva de vil, avslutter Knutsen.

Video nsps_upload_2009_7_2_8_57_55_56.jpg

Video: - Bryter med havressursloven