Hopp til innhold

Forskerne har talt: – Fyrstikkfurua var 310 år

Ifølge Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim ble den nedsagde fyrstikkfurua på Grønøy «født» i 1705. Nå skal lokalbefolkningen gjenreise kjendisfurua.

Fyrstikk-furua, Daniel Meløysund og Stian Myrvang (IKKE BRUKT)

MOTORSAGMASSAKRE: Slik ble den kjente fyrstikkfurua funnet søndag morgen 21. august. Daniel Meløysund og Stian Myrvang fra Grønøy var oppgitte over hærverket.

Foto: Benjamin Fredriksen

En stammeskive fra den nedsagede Grønøyfurua, også kalt fyrstikkfurua, har vært til analyse hos Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim.

Grønøyfurua analyserers på NTNU

En stammeskive fra den nedsagede Grønøyfurua har vært til analyse ved NTNU i Trondheim.

Foto: Meløy kommune
Furua med blomster

I SORG: I dagene etter hærverket la lokalbefolkningen blomster ved stubben av der furua en gang stod.

Foto: Heidi Torrissen
Furua på Grønøya

SLIK SÅ DEN UT: Fyrstikkfurua var trolig 300 år gammel og har i 70 år preget Nitedals fyrstikkesker.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK
Dette gamle bildet av Grønøy-furua er tatt før vegetasjonen ble tettere rundt furua på Grønøy.

KJENDIS-FURU: Dette gamle bildet av Grønøy-furua er tatt før vegetasjonen ble tettere rundt furua på Grønøy.

Den kjente fyrstikkfurua på Grønøy i Meløy ble saget ned av vandaler i nattens mulm og mørke. Hærverket etterlot bygda i sinne og sorg, og en opprørt ordfører Per Swensen kalte det «en forferdelig handling».

– Analysen viser at furua ble «født» i 1705 og ble 310 år, sier Merethe Skille, som er leder for plan og kommunalteknikk i Meløy kommune.

De første årene vokste den raskest, i gjennomsnitt ca. 1,25 millimeter i årringsbredde.

– I 1775 hadde furua sitt beste vokseår med hele 2,5 mm. Diameteren på treet økte da med 0,5 cm. Minst vekst hadde furua da den var 170 år, i 1880, med 0,25 millimeter, forteller Skille.

To fortsatt siktet

Forrige uke ble det kjent at en mann hjemmehørende i regionen hadde innrømmet å ha saget ned «kjendisfurua». Han er nå siktet sammen med en annen mann.

Saken etterforskes av Meløy lensmannskontor og lensmann Jim Kristiansen sier politiet ikke har kommet fram noe motiv for handlingen.

– De har avgitt en forklaring, men den kan jeg ikke gå i detalj på. Det er ikke sikkert vi noen gang får vite hvorfor furua ble saget ned, sier Kristiansen til NRK.

Skal gjenreises

Den 310 år gamle Grønøyfurua skal gjenreises på dugnad. Totalt vil prosjektet kostet cirka 500.000 kroner.

– Det er øyfolket på Grønøy som ønsker at furua bli reist og satt på plass. Dette arbeidet skal gjøres på dugnad av John Kildal & Sønner i løpet av høsten og uten kostnader for kommunen, som er grunneier. Arbeidet med furua skjer i samarbeid mellom Grønøy velforening, Meløy kommune og Meløy Utvikling KF, sier Merethe Skille, som er leder for plan og kommunalteknikk i Meløy kommune.

Det jobbes også med å etablere sti og parkeringsplass for publikum, samt informasjonstavler som forteller fakta om treet satt inn i et historisk perspektiv.