Hopp til innhold

Hyrer inn internasjonale toppfolk for å beholde støtteordninger i nord

EU skal overbevises om at støtteordninger for Nord-Norge må bestå. I dag kommer fem forskere fra OECD til landsdelen.

Bodø by

I dag kommer toppfolk fra OECD hit til Bodø for å vurdere hvor viktig ulike støtteordninger er for Nord-Norge.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Vi er først og fremst bekymra for den differensierte arbeidsgiveravgifta. Vi er redd den kan opphøre, sier fylkesordfører i Nordland, Sonja A. Steen (Ap).

Sonja Steen, fylkesordfører i Nordland (Ap)

Fylkesordfører i Nordland, Sonja Steen, tar i dag imot forskerne fra OECD i Bodø.

Foto: Øystein Nygård

I dag tar hun i mot fem forskere fra OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling). Den kommende uka skal de studere landsdelen. Oppdraget er å lage en rapport som viser hva statsstøtte betyr for bosetting, arbeidsplasser og investeringer i nord.

– Vi ser at EU stadig vekk har ulike støtteordninger oppe til diskusjon. Enkelte mener at disse er konkurransevridene.

Differensiert arbeidsgiveravgift er det mest omfattende distriktspolitiske virkemiddelet i Norge. I 2013 var det beregnet en avgiftslettelse på om lag 13 milliarder kroner for hele ordningen, ifølge regjeringa. Sist gang støtteordningen var oppe til vurdering var i fjor.

Viktige unntak i nord

I Nord-Norge er Finnmark og Nord-Troms unntatt arbeidsgiveravgift. I resten av kommunene i Troms, og i Nordland er avgifta på 5,1 prosent. Unntaket er Bodø og Tromsø der satsen er 7,9 prosent.

Dette er en god gulrot for å få bedrifter til å bli i nord og å ekspandere, men også for at nye skal flytte nordover. Den er også billig å administrere, sier Steen.

Hyrer inn toppfolk

Ifølge fylkesordføreren er det første gang OECD er inne og lager en slik rapport. De fem som nå kommer til Nord-Norge er forskere ved universiteter i Frankrike, USA, Australia og Sverige.

– OECD gjør mye utredningsarbeid og blir ansett som svært kompetent og uavhengig, sier Steen.

Forskerne skal reise med hurtigruta fra Bodø til Kirkenes. Slik skal de ble kjent med landsdelen. Turen avsluttes med en konferanse i Kirkenes 1.oktober.

Rapporten er et samarbeid mellom de nordlige regionene i Norge, Sverige og Finland. I fjor var forskerne i Finland. Neste år skal de til Nord-Sverige. Rapporten er etter planen klar i 2016.