Hopp til innhold

Forsker: – Typisk eksempel på forskjellsbehandling av kvinner i media

– Fortsatt ser vi at mannlige politikere får spørsmål om sak og strategi, mens kvinner må svare på spørsmål om barn og familie, sier førsteamanuensis Astri Dankertsen, etter det omstridte intervjuet med påtroppende ordfører i Evenes.

Førsteamanunesis Astri Dankertsen, Nord universitet

FORSKJELLER: – Mange menn stiller opp for familien i like stor grad som kvinner gjør. Det er krevende å være toppolitiker og småbarnsfar. Men menn får ikke slike spørsmål i samme grad, sier hun, sier førsteamanuensis Astri Dankertsen ved Nord Universitet

Sisilja Viksund fra Høyre blir ny ordfører i Evenes kommune

Ordfører Sisilja Viksund har forståelse for at folk reagerer på spørsmålene. Hun sier at hun ikke ble direkte krenket, men syns spørsmålene var en smule rart formulert.​​​​​​​ – Jeg tar ikke meg selv så veldig høytidelig.

Foto: Robin Lund

Det var i helga avisen Fremover publiserte et intervju med kommende Evenes-ordfører Sisilja Viksund (H), som har skapt sterke reaksjoner. I 180 år har ordførerklubba i Nordlands-kommunen vært styrt av menn, og når Viksund nå overtar, stiller lokalavisa flere spørsmål rundt hennes kjønn. Blant annet med å spørre 35-åringen om hun vil innføre ammepauser i kommunestyret og om hun «lever i synd» fordi hun har barn uten å være gift.

Astri Dankertsen, førsteamanuensis i sosiologi ved Nord universitet, synes intervjuet er et «typisk eksempel på hvordan kvinner og menn behandles ulikt i media».

– Menn får spørsmål om sak og strategi, mens kvinner må svare på spørsmål om barn og familie – og hvordan det er mulig å kombinere familie med ei lederstilling. En mannlig leder med to barn ville aldri fått samme spørsmål, sier Dankertsen.

– Er ment ironisk

ansv_red_fremover

Christian Andersen, ansvarlig redaktør i avisen Fremover.

Foto: Kristoffer Klem Bergersen / Fremover

Avisen selv forsvarer seg med at spørsmålene var ment ironisk, og at dette er en artikkel som er skrevet med glimt i øyet. Ansvarlig redaktør Christian Andersen i Fremover synes avisen har fått ufortjent mye tyn.

Han står inne for formen på intervjuet med den påtroppende ordføreren, men tar litt selvkritikk.

– Vi burde kanskje vært forsiktig med å bruke humor om et sånt tema. Samtidig mener jeg saken vår blir debattert uten at kritikerne har fått med seg helheten og konteksten. Vi blir tillagt holdninger vi ikke kjenner oss igjen i, sier Andersen.

Astri Dankertsen er uansett klar på at pressen må være bevisst på signaleffekten slike intervjuer gir, uavhengig av om det er ment med glimt i øyet eller ironisk.

Skjermdump, Facebook

Marius Jøsevold publiserte et skjermbilde av et utdrag av saken om Sisilja Viksund på Facebook.

Foto: Skjermdump, Facebook

– Slike intervju bekrefter på mange måter stereotypiene av kvinnelige ledere. Vi kan tenke oss at unge kvinner vanskelig ser på seg selv som en potensiell leder når det gjentatte ganger fokuseres på kjønn og ikke på sak.

– Samtidig må vi ikke bli et humørløst samfunn, og pressen må få lov til å forsøke seg på både ironi og «glimt i øyet». Men akkurat dette intervjuet syns ikke jeg er særlig morsomt, sier Dankertsen.

– Bare trist

Linda Storholm

– Dette bare er trist. Er vi ikke kommet lengre, spør journalist Linda Storholm i High North News.

Foto: High North News

Journalist Linda Storholm i High North News sier hun i sin jobb selv har gått i fella og stilt spørsmål til kvinner som hun ikke ville stilt til menn i samme posisjon.

– Vi må komme videre fra de kjønnsstereotype framstillingene i media. Hvis man er i tvil om noe er innafor eller ikke, er det bare å stille samme spørsmålet til en mann. Fremover kan stille de samme spørsmålene til en mannlig ordførerkandidat, så ser de lett hvor dust det blir.

Storholm sier at kvinner er stort sett er flinke til å avvæpne, svare diplomatisk og klokt på dustespørsmål.

– Det syns jeg også Viksund gjør i dette intervjuet. Det er ikke hun som kommer dårlig ut, heller vedkommende som stiller spørsmålene.

Menn ble utilpass

Stian Blipp ble satt ut av spørsmålene Christine Dancke stilte ham.

UBEHAGELIG: Stian Blipp ble satt ut av spørsmålene Christine Dancke stilte ham.

Foto: Elise Vatsvåg

Storholm viser til Christine Dancke, som i fjor gjorde en test i forbindelse med 8. mars, hvor hun sto på den røde løperen og spurte norske band og mannlige artister typiske spørsmål som kvinner får på den røde løperen.

Intervjuobjektene ble svært utilpass da de fikk spørsmål som hvor de får selvtilliten fra, hvordan de balanserer karrieren med familieliv, hvilket undertøy de bruker under så trange klær, eller hvem som har designet klærne de går med.

– Typiske spørsmål som har null niks med yrket ditt å gjøre. Forskjellen er kanskje ikke så stor om du er artist eller ordførerkandidat, kvinne er kvinne liksom, så vi behandler deg som en dust.