NRK Meny
Normal

– Det er mer sild i havet enn forskerne påstår

Sildekvotene er redusert med mer enn 70 prosent på sju år. Forskerne og fiskerne er svært uenige om mengden sild i havet. – Vi frykter for kystsamfunnene, sier fisker.

Kjell Bjørnar Bakken

Fisker Kjell Bjørnar Bakken sier fiskerne ser mer sild på havet enn det forskerne baserer kvota på.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

– Vi tror det kanskje kan være snakk om systemfeil, eller at det kan ha sneket seg inn regnefeil i forskernes arbeid. For vi ser vesentlig mye mer sild når vi er på havet, enn hva de operer med i sine tall, sier fisker Kjell Bjørnar Bakken i Bodø.

Havforskningsinstituttet får nå kritikk fra de store fiskerorganisasjonene, som mener sildeforekomstene er langt større enn det forskerne har kommet frem til. Og når kvota settes med bakgrunn i forskernes vurderinger, frykter fiskerne at kystsamfunnene rammes.

– Spesielt i Nordland. Se på Træna og Lødingen for eksempel. Værøy er avhengig av sildefiske, i Svolvær er det nedlagt. I Bø har de et spillernytt anlegg som er lagt ned, sier Bakken.

– Saken er meget alvorlig

Jens Christian Holst, havforsker

Jens Christian Holst mener kvotene settes for lavt.

Foto: Privat
Harald Loeng

Harald Loeng sier et samarbeid mellom fiskere og forskere allerede eksisterer.

Foto: Havforskningsinstituttet

Jens Christian Holst har tidligere jobbet som havforsker ved Havforskningsinstituttet. Nå er han kritisk til sine gamle kolleger, som fra 2008 til i år har redusert sildekvota med 73 prosent.

– For de norske fiskerne er dette en meget alvorlig sak som handler om kvoteverdier kanskje opp i to milliarder kroner som går tapt under årets fiske på grunn av det som sannsynligvi er en feil, sier Holst.

Havforskeren jobber nå sammen med fiskerne for å øke kvotene.

– Havforskningsinstituttet er klar over at det ligger feil og uforståelige elementer i årets anbefaling, sier Holst, som frykter for fiskernes økonomi.

– Vi samarbeider allerede

Det ble eksportert sild for 498 millioner kroner i første kvartal i år. Det er en nedgang på 31 prosent eller 220 millioner kroner sammenlignet med første kvartal 2014.

Nå forventer Jens Christian Holst og fiskerne at Havforskningsinstituttet kommer dem i møte. Forskningsdirektør ved instituttet, Harald Loeng, sier til NRK at det allerede eksisterer et samarbeid.

– Men det er litt uenighet omkring hvilken mengde sild vi ser, sier Loeng på telefon fra Seattle, USA.

Forskningsdirektøren forteller at blant samarbeidsprosjektene mellom fiskerne og forskerne, er gytetokt på sild for litt siden.

– Nå skal tallene bearbeides og analyseres. Jeg synes vi skal la den prosessen gå, så ser vi hva resultatet blir, avslutter Harald Loeng.