Hopp til innhold

Forlot mann og barn for ærfuglen

I over to måneder skal Monica Olsen jobbe som fuglevokter langt til havs på Helgelandskysten.

Monica Olsen og faren

TO GENERASJONER FUGLEVOKTERE: Torvald Mathisen og Monica Olsen.

Foto: Ole-Christian Olsen

Mens barn og mann sitter igjen hjemme i Akershus, holder hun familietradisjonen i hevd på en øde øy.

SE VIDEO:

Video Holder dunsankingtradisjoner i hevd

HOLDER DUNSANKINGSTRADISJONER I HEVD

Populær fugl

Grunnarbeidet er i full gang på den ubebodde øya Skjærværet - langt til havs på Helgelandskysten. En rekke nye boliger skal føres opp og gjøres innflyttingsklare til den populære ærfuglen som om kort tid ankommer øya.

- Jeg så fire par tidlig i morges, forteller Monica Olsen. - Da var det fram med kikkerten med en gang, skikkelig morsomt og interessant.

For ærfuglens dun er verdifull, og er et etterspurt produkt med tanke på eksklusive dundyner. Og på Helgelandskysten går den gamle tradisjonen flere steder i arv.

- Tippoldeforeldrene mine har drevet med dette, og alle generasjonene etter, forteller Monica. - Jeg har lyst å følge tradisjonen, det er artig å ta vare på fuglene, ikke minst.

Bekymret for familien

Monica har forlatt mann og barn hjemme på Østlandet . Nå skal hun tilbringe de neste månedene som fuglevokter langt til havs på Helgelandskysten på en øde øy som verken har innlagt vann, strøm og med en meget begrenset mobildekning.

Men det er ikke det som bekymrer henne mest, medgir hun.

- Jeg lurer på om de der hjemme får laget seg mat og vasket klær, og om skolearbeidet blir fulgt opp. Men mannen min trøster meg med at alt går bare bra, og at jeg skal bare ta det med ro, smiler Monica.

Skjærværet

SKJÆRVÆRET: Hekkested for ærfuglene.

Foto: Ole-Christian Olsen