Forlenget varetekt for drapssiktet sjøoffiser

Den 35 år gamle mannen fra Hellas som er siktet for drap på en savnet kvinne er varetektsfengslet i fire nye uker. – Vi har et stort behov for å få jobbe i fred, sier politiet.

Skip - «Anangel Explorer»

Politiet tror at noe kriminelt har tilstøtt en ukrainsk kvinne i 30-årene som er savnet på et skip som kom til Narvik fra Amsterdam i oktober. En mann fra Hellas er nå varetektsfengslet i fire nye uker.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Dermed fikk politiet medhold i retten etter at de, som NRK fortalte mandag, ba om utvidet varetektsfengsling for sjøoffiseren.

Det ble klart under rettsmøtet i Bodø tirsdag, skriver Fremover.

– Vi er tilfreds med det. Fire uker er i tråd med det vi ba om på forhånd, sier politiadvokat Torgeir Kvitik ved Midtre Hålogaland politidistrikt til NRK tirsdag kveld.

– Hvorfor ba dere om forlenget varetekt?

– Det går både på bevisforspillelsesfare og unndragelsesfare. Vi mener vi trenger lengre tid, uten at siktede får påvirke bevissituasjonen. I tillegg frykter vi at han kan forlate landet dersom han slipper fri.

I tillegg til de fire ukene i varetekt, opprettholdes brev- og besøksforbudet for mannen.

Politiadvokaten sier de trenger mer tid til etterforskningen av saken.

– Selv om vi har holdt på i én måned er vi fortsatt i en startfase av etterforskningen. Dette er en omfattende sak, og vi har fortsatt stort behov for å få jobbe i fred, forklarer Kvitvik.

Fant blodspor

I midten av oktober kalte politiet i Narvik inn til pressekonferanse og fortalte at en gresk sjøoffiser var siktet for drap etter at det ble funnet blodspor om bord på et lasteskip fra Amsterdam som lå til kai i Narvik i Nordland.

Politiet mener ei ukrainsk kvinne i 30-årene ble drept om bord i «Anangel Explorerer». Den 35 år gamle mannen fra Hellas har siden vært varetektsfengslet i Bodø.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Torgeir Kvitvik og Egil Sletteng, Narvik politistasjon

Politiadvokat Torgeir Kvitvik (t.v.) sammen med politistasjonssjef Egil Sletteng under pressekonferansen i oktober.

Foto: NRK

Den ukrainske kvinnen ble meldt savnet av sitt lands myndigheter i midten av oktober, og politiet i Narvik ba om å få komme om bord i skipet for å undersøke om kvinnen var der.

Det var den ukrainske ambassaden og kvinnens pårørende som ba om at skipet ble undersøkt.

Kvinnen ble ikke funnet, men politiet opprettet en undersøkelsessak på bakgrunn av opplysninger fra skipets besetning.

Det ble også funnet blodspor og andre kroppsvæsker om bord på skipet, som ble sendt til Folkehelseinstituttet for utarbeidelse av en DNA-profil. Politiet venter fortsatt på svar på hvem blodet stammer fra.

Nekter straffskyld

Det har ikke lykkes NRK å få en kommentar fra mannens forsvarer, Egil Malm, tirsdag kveld.

Forsvarer Egil Malm

Mannens forsvarer, Egil Malm.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Men han har tidligere sagt at klienten hans nekter for å ha gjort noe galt eller har noe med forsvinningen å gjøre.

– Min klient mener at det ikke er grunnlag for varetektsfengslingen, og han nekter fortsatt straffskyld.

Ifølge politiadvokat Torgeir Kvitvik fortsetter nå etterforskningen som før. Politiet jobber fortsatt med å få avhørt flere vitner.

De skal også undersøke om det i tiden før kvinnen ble meldt savnet var trafikk mellom hennes og siktedes mobiltelefon.

– Vi får se hvordan vi vurderer situasjonen etter at disse fire ukene er gått. Men det er ikke usannsynlig at vi også da vil be om utvidet varetektsfengsling, avslutter Kvitvik.