Hopp til innhold

Vil holde drapssiktet varetektsfengslet til rettssaken starter

Mannen som er siktet for drapet på Dønna i Nordland i desember i fjor må sitte nye fire uker i varetekt på grunn av gjentakelsesfare.

Kripos i Dønna

Få dager etter at Bjørn Roar Teigstad ble funnet død, var Kripos på plass for å gjøre åstedsundersøkelser. Nå er mannen i 40-årene varetektsfengslet i fire nye uker.

Foto: Trine M. Albrigtsen

Helt siden desember i fjor har mannen i 40-årene sittet varetektsfengslet, siktet for forsettlig drap etter at Bjørn Roar Teigstad (43) ble funnet død i et bolighus på Dønna i Nordland.

Siktede har frem til nå vært varetektsfengslet med bevisforspillelsesfare som grunnlag.

Politiadvokat Monica Nøtland

Politiadvokat Monica Nøtland vil holde den drapssiktede varetektsfengslet frem til rettssaken mot ham starter.

Foto: Frank Nygård / NRK

Nå har politiet endret grunnlaget til å gjelde gjentakelsesfare, fordi de frykter mannen kan begå nye alvorlige voldshandlinger dersom han slipper fri, skriver Rana Blad.

– Vi har holdt ham fengslet siden hendelsen skjedde i desember. Vårt mål er å ha ham varetektsfengslet frem til hovedforhandlingen kommer opp i uke 35, sier politiadvokat Monica Nøtland til NRK.

Frykter gjentakelse

Ifølge avisa er årsaken til endringen omstendigheter rundt det som skal ha skjedd i forbindelse med at 43-åringen ble funnet død utenfor siktedes bolig, og med bakgrunn i psykiatrisk observasjon av mannen ved Brøset psykiatriske avdeling i Trondheim den siste tiden.

Politiadvokat Monica Nøtland vil ikke gå inn i detaljer, men bekrefter at politiet på Helgeland har endret grunnlaget for å be om varetektsfengsling for mannen i 40-årene.

– Nå er vi på det stadiet at det ikke lenger foreligger noen bevisforspillelsesfare. Derfor er han fengslet for gjentakelsesfare.

– Er det på bakgrunn av noen spesiell hendelse?

– Nei, det er ingen spesiell hendelse. Men etterforskninga nærmer seg slutten, og da er det ikke reell fare for at han kan forspille bevis dersom han skulle løslates, forklarer Nøtland.

Nekter å snakke med politiet

Helt siden han ble pågrepet har mannen i 40-årene motsatt seg å snakke med politiet.

– Han er i sin fulle rett til å nekte å snakke med oss, og det må vi respektere, men det gjør jobben vår mye vanskeligere, sa Nøtland til NRK i februar.

Hva som er årsaken til tausheten har ikke mannens forsvarer, Allan Rognan, villet si noe om. Men den siktede har hele tiden nektet straffskyld.

– Jeg vil ikke kommentere hvorfor min klient har inntatt denne holdningen, men jeg utelukker ikke at han kommer til å forklare seg på et senere tidspunkt, sa Rognan til NRK.no tre dager etter drapet.

Allerede i januar ville Rognan ha klienten sin løslatt, fordi han mente det ikke lenger var behov for å holde ham varetektsfengslet.

– Jeg mener det ikke lenger er fare for bevisforspillelse. Da er det heller ikke noe behov for at min klient skal sitte i varetekt, sa forsvareren til NRK.no.

Det har ikke lykkes NRK å få en kommentar fra advokat Allan Rognan onsdag.