Forklarte seg om hestehandel

En hestevogn står sentralt i rettsaken mot fem næringslivsledere i Rana tingrett. Tirsdag var det giveren av vogna som forklarte seg. 

Det er omstendighetene rundt kjøpet av en hestevogn og finansieringen av denne vogna, som er kjernen i tiltalen.

I følge tiltalen skal en av de tiltalte, eieren av entreprenørbedriften Mo bygg & anlegg, ha gitt en hestevogn til en million kroner til konsernsjefen i Fesil.

Bokført som brakkerigg

Denne vogna skal deretter ha blitt bokført som en brakkerigg i Fesils regnskaper.

- Bakgrunnen for at vi brukte ordet brakkerigg på fakturaene i stedet for hestevogn, var rett og slett for å tilpasse fakturaene til den entreprenørvirksomheten vi driver.

- Det skulle naturligvis aldri ha skjedd, sier innehaveren av Mo bygg & anlegg.

På spørsmålet om hvem som ønsket at disse fakturaene skulle inneholde disse betegnelsene, svarte han at det var Fesil som ønsket dette.

Vennetjeneste

I dag bekreftet innehaveren av Mo bygg & anlegg Rana at lånet som ble gitt til innkjøp av hestevogna var ment som en vennetjeneste.

Mannen sa tirsdag i retten at han på et tidligere tidspunkt burde sett at saken gikk inn på gale veier.

Innehaveren innrømmer selv å ha laget avtalene hvor hans firma Mo bygg & anlegg fakturerte Fesil for leie av en brakkerigg. Det samme gjaldt overfor importøren som leverte hestevogna.

Også han brukte ordet brakkerigg på fakturaen som egentlig var en hestevogn.

Forsto alvoret

- Da selskapets revisor KPMG reagerte på disse transaksjonene, og sa at dette kunne bli oppfattet som brudd på moms, og regnskapslovgivningen skjønte jeg alvoret, forklarte mannen i retten.

- Da revisorselskapet også trakk seg som selskapets revisor, og ikke ville hjelpe til med å ordne opp i saken, førte dette helt galt av sted, sa mannen.