- Følte meg tvunget til å drepe

- Jeg ble syk da Barack Obama vant presidentvalget i USA og hadde hørt stemmer i flere dager, forklarte den drapstiltalte norsk-iraneren (43).

Mørkved-drapet, rettssak Bodø

RETTSSAKEN I GANG: Rettspsykiatrisk sakkyndig, assisterende overlege Steinar Nilsen ved Nordlandssykehuset (t.h) og professor i rettsmedisin Lars Uhlin-Hansen før rettssaken startet.

Foto: Gerd Elise Martinsen

Natten før han knivdrepte Ann Mari Solås 16. desember i fjor var han alene hjemme. Han forklarte retten at han hadde hørt stemmer i flere dager.

- Jeg hadde vært alene hjemme i mange dager, og følte meg trist og dårlig. Stemmene snakket til meg, og jeg tenkte at jeg må gjøre det, sa tiltalte.

Han reiste seg fra kjøkkenbordet og gikk ut for å finne noen som han kunne drepe.

- Den første jeg traff var Ann Mari Solås. Jeg kjente henne ikke. Men jeg har drept henne, og jeg erkjenner meg skyldig, men det var ikke min vilje. Det var stemmene. Jeg var tvunget til å drepe, sa tiltalte.

Stakk 35 ganger

Da tiltalen ble lest opp, sa aktor Erik Thronæs at fornærmede var stukket 35 ganger. Tre av disse stikkene ble ansett å være dødelige.

Tiltalte sa i sin forklaring at han stakk henne flere ganger, men at han ikke husker hvor mange.

- "Slå henne i hodet, slå henne i hodet". Jeg gjorde akkurat som han sa, sier tiltalte som beskriver stemmen som kommanderte ham.

Prøvde hun å komme seg vekk?

- Ja, hun slo meg og sparket meg. Jeg husker bare at jeg slo henne så mange ganger at hun til slutt datt ned. Stemmen sa at jeg skulle drepe så mange som ulig, men etter at jeg var ferdig med Solås, så skrek jeg.

Ble redd etterpå

Nils Aga

Forsvarer Nils Aga like før rettssaken startet mandag morgen.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

En annen mann skal ha kommet til og dratt ham unna avdøde som lå på trappen.

- Det var noen andre som dro meg ned bakfra. Jeg ble redd for hva som skjer nå, sa tiltalte.

Eterpå gikk han hjem til sitt eget hus, der han ble stående utenfor.

- Det ble stille i hodet mitt, jeg visste ikke hva som skjer. Jeg stod stille ved huset og ventet, og da politiet kom kastet jeg kniven. Hunden kom mot meg, og jeg kastet meg ned, og politiet kom og tok meg.

Skadelige og ikke-skadelige stemmer

Den tiltalte fortalte retten at det er ulike stemmer. Noen er skadelige, andre er ikke-skadelige.

- Det var ikke skadelige stemmer før den dagen. Men jeg hadde det i 1998, da jeg ikke hadde tatt medisisnen min. Da kuttet jeg meg selv i brystet med kniv flere ganger. Også dagen etter kuttet jeg meg i hånden. Stemmen sa det til meg, og jeg svarte at jeg skal gjøre det, sa tiltalte.