Normal

Forfattere trekker få turister

Både Hamsuns barndomshjem og Petter Dass-museumet er langt unna en ti-på-topp liste over turistattraksjoner i Nordland.

Men reiselivssjef Kai Breivoll i Nordland Reiseliv forventer langt høyere tall i fremtiden.

Ikke topp-ti

- Når Hamsun-senteret blir åpnet så kommer vi til å se andre tall, og det samme når 1000-års stedet på Alstadhaug blir åpnet neste år, sier Breivoll.

Besøkstallene til turistattraksjoner i Nordland viser at Petter Dass museet på Alstadhaug er på 21. plass, mens Hamsuns barndomshjem er nede på plass nummer 40.

Mangedobling

I løpet av sommersesongen i fjor var det 1.500 besøkende innom Hamsuns barndomshjem på Hamarøy. Men med et nytt Hamsunsenter forventer Kai Breivoll at tallene blir mangedoblet.

- Vikingemuseet på Borg i Lofoten har 55.000 besøkende, så da bør vi komme mot halvparten av det på Hamarøy, mener Breivoll.

- En opplevelse

Prosjektleder Nina Frang Høyum ved Hamsunsenteret på Hamarøy bekrefter at de forventer rundt 20.000 besøkende i året. Det skal de få til gjennom å gjøre besøket til en opplevelse.

- Vi skal lage en utstilling som folk har lyst til å se flere ganger, fordi den kommer til å være under forandring hele tiden.

Økning i Alstahaug

17.august åpner det nye Petter Dass-museet i Alstahaug på Helgeland. Da forventer de ei sterk økning av besøkende.

- For to uker siden startet vi tellinga på Alstadhaug, og allerede nå har det vært ei kjempeøkning. Det sier Ivar Roger Hansen, som er daglig leder ved Petter Dass-museet.