Hopp til innhold

Forfatter om sin egen omskjæring: – Det har satt dype sår i sjela mi

Forfatter Walid al- Kubaisi minnes fortsatt sin egen omskjæring som en grufull opplevelse. Han mener det er for lite fokus på de psykiske plagene omskjæring medfører.

Walid al- Kubaisi

Forfatter Walid al- Kubaisi vil ha større fokus på hvilke psykiske følger omskjæring kan ha.

Forfatter og samfunnsdebattant Walid al- Kubaisi forteller om den dagen han og broren ble omskåret i en artikkel i mentalhelse.no

– De psykiske skadene viste seg fra første stund, jeg hatet mine foreldre like mye som jeg elsket dem. Jeg klarte ikke forsone meg med at de kunne påføre meg og broren min slik smerte, og heller valgte å ta hensyn til en gammel tradisjon, forteller al- Kubaisi til NRK.

Han mener det snakkes for lite om de psykiske problemene etter omskjæring.

Forfulgt av mareritt

Det foreldrene mine gjorde den dagen var å påføre meg en varig psykisk smerte. Mange uker etter omskjæringsfesten var jeg og min bror fulle av frustrasjon, vrede og aggrisivitet overfor våre foreldre.

– Jeg hadde lenge mareritt om den brune esken som inneholdt redskapene som ble brukt da vi ble omskåret.

– Modig

Professor i medisinsk etikk ved Universitet i Oslo, Jan Helge Solbakk, hyller Walid al- Kubaisi for hans åpenhet.

– Jeg syns det er modig av ham å snakke åpent om temaet. Det kan få flere til å fortelle hvordan de opplever inngrepet. Vi vet ikke nok om hvordan det påvirker sekssuallivet til de som er omskåret, ettersom det ikke snakkes høyt om det.

– Det er viktig å la slike kritiske stemmer blant de omskårne komme frem, sier Solbakk.

– Mot menneskerettighetene

Fra 1. januar skulle alle helseforetakene ha tilbudt rituell omskjæring av guttebarn. Men i Nord-Norge er det ingen urologer som vil utføre inngrepet.

I Norge blir rundt 2000 gutter omskåret hvert år. Både jødedommen og islam krever det, men det er i all hovedsak muslimer i Norge som omskjæres.

Al- Kubaisi mener tradisjonen om mannlig omskjæring er i mot menneskerettighetene.

– Tradisjonen skader barna psykisk. Og disse barna har ikke mulighet til å velge den smerten de blir utsatt for i religionens navn.

Barneombudet har tidligere uttalt at de ønsker minst 16-årsgrense for inngrepet.

– Fornøyd

Ervin Kohn

Ervin Kohn er leder i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Leder og forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, Ervin Kohn, har tidligere fortalt at han er fornøyd med den nye loven.

– Omskjæring er en del av de universelle menneskerettighetene og en viktig del av vår religionsutøvelse. Det skulle bare mangle at ikke den rettigheten blir anerkjent, mener han.

  • Les også: