NRK Meny
Normal

Foreslår fire millioner til Verdensarvsenter på Vega

– Viktig for å forvalte og formidle det eneste verdensarvområde vi har i Nordland, sier fylkesråd.

Ekberg Lous Arkitekter AS

SKISSE: Slik ser arkitektene for seg det nye Verdensarvsenteret på Vega.

Foto: Ekberg Lous Arkitekter AS

Hild-Marit Olsen

VIKTIG: – Bakgrunnen er at vi ønsker og har ambisjon om å få realisert et Verdensarvsenter på Vega, sier fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse Hild-Marit Olsen (Ap), til NRK.

Foto: Thor-Wiggo Skille

– Bakgrunnen er at vi har ønsker og ambisjoner om å få realisert et Verdensarvsenter på Vega. Derfor foreslår vi nå å bevilge fire millioner kroner, slik at senteret kan bli realisert.

Det sier fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse Hild-Marit Olsen (Ap), til NRK.

Vegaøyene verdensarvområde ble innskrevet på UNSECO sin verdensarvliste, World Heritage List, i 2004, og er det eneste verdensarvområdet i Nordland. Lokalt har det vært arbeidet med å få etablert et senter for natur- og kulturverdiene i området helt siden årsskiftet 1999/2000.

– Verdensarvsenteret blir en port til den verdensarven vi skal forvalte og formidle. Det blir et senter for aktivitet som kan skape arbeidsplasser, reiseliv og engasjement for verdensarven. Området har en fantastisk historie, og er på mange måter Helgelands kultur, natur og historie i et nøtteskall, fortsetter Olsen.

Berømmer innsatsen

Fylkesråden berømmer den innsatsen som så langt har blitt gjort av lokale krefter på Vega.

– En liten kommune som Vega trenger aktivitet, arbeidsplasser og engasjement. Dette er noe som ikke bare er aktuelt for oss i regionen, men også internasjonalt. Dette er et verdensarvområde folk bør besøke og bli bedre kjent med.

Hun understreker imidlertid at det er opp til fylkestinget å vedta bevilgningen. Fra før har Miljødepartementet gått inn med 11,5 millioner og Miljødirektoratet med 2,5 millioner til senteret som har en total prislapp på 39 millioner kroner.

– En bevilgning fra Nordland fylkeskommune vil dessuten bidra til å utløse midler fra Kulturdepartementet, som ligger inne i finansieringsplanen med 6,1 millioner.

– Har en veldig god sak

Bevilgningen fra Nordland fylkeskommune foreslås tatt fra underforbruk og udisponerte midler i forbindelse med behandlingen av årsregnskapet for 2013.

Det er fylkestinget som tar endelig avgjørelse i saken under sitt møte i Svolvær i begynnelsen av juni.

Går det slik Hild-Marit Olsen og resten av fylkesrådet ønsker, har fylkeskommunen bidratt med tilsammen 6 millioner kroner til realiseringen av senteret. I 2012 vedtok nemlig fylkestinget å bevilge to millioner kroner til samme formål.

– Jeg tror de har en veldig god sak, og jeg er glad for at vi leverer dette forslaget til fylkestinget, avslutter Olsen.

Verdensarvsenter Vega

– Jeg tror de har en veldig god sak, og jeg er glad for at vi leverer dette forslaget til fylkestinget, sier Hild-Marit Olsen. Slik ser arkitektfirmaet for seg det nye Verdensarvsenteret.

Foto: Ekberg Lous Arkitekter AS