Foreldrene til Torgeir: – Folk stopper oss på gaten og gråter

– Det er utrolig for en varme som har kommet, sier Thoralf og Sonja, som i helgen fortalte historien om sønnen Torgeir som valgte å avslutte livet i Sveits. I dag skal foreldrene delta i Debatten på NRK.

Torgeir Djønne Lian var bare 24 da han valgte å avslutte livet i Sveits. Burde han fått hjelp til å dø i Norge?

Torgeir Djønne Lian var bare 24 da han valgte å avslutte livet i Sveits. Burde han fått hjelp til å dø i Norge? Se Debatten direkte fra 21.20.

– Det har vært overveldende. Det har kommet utrolig mange kommentarer og reaksjoner, forteller Thoralf Lian.

I helgen publiserte NRK saken om Torgeir Djønne Lian. 24 år gammel valgte han å reise til Sveits for å avslutte livet på en klinikk som tilbyr aktiv dødshjelp.

Dit reiste han med foreldrenes velsignelse.

Å fortelle den historien i offentligheten var ikke et enkelt valg for familien.

– Det har vært litt skummelt. Men det som er bra når man går ut og blottlegger på den måten, er at det skaper engasjement. Vi gjør dette fordi vi synes det er en viktig sak, sier Sonja Djønne.

At saken har skapt engasjement er det ikke tvil om. Mer en 500.000 mennesker har lest saken på NRKs nettsider. Saken er også den som har skapt mest engasjement i sosiale medier i Norge de siste dagene.

Det har foreldrene merket godt. Også på gaten hjemme i Mo i Rana.

– Det har vært overveldende. Folk stopper oss på gaten og gråter. Det er utrolig for en varme som har kommet. Det er veldig stort.

– Noen er selvfølgelig ikke enig

Spørsmålet om Norge skal tilby aktiv dødshjelp er for mange et vanskelig tema å diskutere. Det er foreldrene fullstendig klar over.

– Det er en vanskelig sak, det er det ikke tvil om, sier Thoralf Lian.

– Noen er selvfølgelig ikke enig. Men uenigheten har blitt formidlet på en saklig og god måte, uten at vi blir beskyldt for å ha gjort noe feil. De har bare et annet standpunkt, og det synes jeg er helt rett. Det er et kontroversielt tema, så at andre har andre meninger, er greit. Men majoriteten er, sånn vi leser det, positive og for at dette skal tas videre.

Undersøkelser har også tidligere vist at det er et stort flertall i befolkninga for aktiv dødshjelp.

Thoralf Lian, Torgeir Gjønne Lian og Sonja Djønne i dyreparken i Basel, Sveits.

Hva gjør man den siste dagen man har sammen? Torgeir og familien valgte å tilbringe den siste dagen av Torgeirs liv i dyrehagen i Basel.

Foto: privat

Legene sier nei

I Den norske legeforening er det derimot et stort flertall som sier nei til aktiv dødshjelp.

Medlem i Rådet for legeetikk, overlege Morten Horn, er blant dem som advarer mot å tillate aktiv dødshjelp.

Horn sier at han som lege ikke ønsker myndigheten til å avgjøre om et menneske skal få dø eller skal måtte leve videre, mot sitt ønske.

– Legens rolle er ikke å være den som skal hjelpe folk med å ta sitt liv. Vår jobb er å hjelpe folk med å finne innhold og mening med livet, selv når sykdom setter begrensninger.

Han sier at det er leit å tenke på hvor mye helsevesenet faktisk kunne gjort hvis de hadde hatt ressursene.

– Vår erfaring er at hvis man klarer å gi en god og trygg tverrfaglig behandling, kan dårlig livskvalitet snus til god, sier Horn.

Håper på politisk debatt

Håpet til foreldrene er at politikerne tar tak i saken, og at spørsmålet blir gjenstand for en utredning som ser på hvordan dette eventuelt kunne vært løst i Norge.

– Jeg håper det kan bli en politisk debatt, for det er politikerne som til slutt må avgjøre dette.

– Vil dere selv holde debatten i gang?

– Vi får se hvor mye krefter vi har. Jeg håper at også andre kan komme på banen, sånn at ikke vi alene skal stå i dette. Engasjementet viser at det er mange som er enige med oss.

Til syvende og sist handler denne saken om hva Torgeir ønsket, forteller foreldrene.

– Torgeir ønsket å gjøre dette i Norge. Det å reise til Sveits var veldig slitsomt for ham. Vi var usikre på om han klarte å gjennomføre reisen fordi han var så dårlig på slutten. Det er klart han skulle fått gjort dette hjemme. Vi ønsker å gi et bidrag til at andre kan få gjøre dette i Norge.

Bør Norge tillate aktiv dødshjelp? Det er temaet i Debatten i kveld 21.20. Thorleif Lian og Sonja Djønne skal være med i studio i Oslo.