NRK Meny
Normal

Foreldre til mobbeoffer: – Bot må få konsekvenser

– Nå må skoleeier plassere ansvaret i skoleledelsen. Uten konsekvenser blir dette bare tomme ord, sier foreldrene etter at Andøy har vedtatt mobbeboten kommunen ble ilagt av statsadvokaten.

Ordførar i Andøy kommune Jonni Solsvik

Ordfører Jonni Solsvik i Andøy kommune har fått en bot på 25.000 kroner etter at en skoleelev skal ha blitt mobbet i to år. Nå har han vedtatt boten.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

I går vedtok formannskapet i Andøy at kommunen aksepterer foretaksstraffen på 25.000 kroner for brudd på opplæringsloven. Bakgrunnen er at en elev skal ha blitt mobbet i to år av medelever og en lærer, og statsadvokaten mente at kommunen ikke gjorde nok for å hindre mobbing.

Saken ble til slutt anmeldt til politiet, som henla saken. Men det godtok ikke foreldrene og anket saken inntil statsadvokaten som ga politiet beskjed om å utferdige ei foretaksbot til kommunen.

Etterlyser konsekvenser

Nå spør foreldrene til eleven som ble mobbet om hvilke konsekvenser mobbeboten vil få.

– Nå må ansvaret plasseres. Dersom det ikke skjer, vil Opplæringsloven bli null verdt i Andøy. Det antar vi statsråd Erna Solberg, Kong Harald, Barneombudet og alle som ønsker å bekjempe mobbing vil ha sterke meninger om, sier foreldrene.

Mener ordføreren bagatelliserer

Foreldrene reagerer på Andøy-ordførerens uttalelser til media etter at det ble kjent at kommune vedtok boten.

– Ordføreren la vekt på at Fylkesmannen i sitt vedtak for snart ett år siden, ikke fant det dokumentert over enhver tvil at handlingsplikten ble brutt. La det være klart at Fylkesmannen mener saken er meget alvorlig, og statsadvokaten går enda lengre i å vektlegge at handlingsplikten ble ettertrykkelig brutt i denne saken.

– At ordføreren forsøker å gi inntrykk av noe annet, tolker vi som en bevisst avsporing, og et forsøk på å tone ned alvoret i saken, legger faren til.

Ber politikerne plassere ansvar

Foreldrene omtaler mobbesaken og tiden familien har vært gjennom som «et sant helvete».

Ved et tilfelle ble eleven jagd ut av skolegården av åtte-ni medelever.

– Vi unner ingen å oppleve noe slikt. Hos skolen og kommunen har vi møtt handlingslammelse, arroganse, og lite gehør. Det går ikke an for kommunen å nå skulle toe sine hender ved å si «Beklager» – og så gå videre uten å gjøre noe mer.

Nå mener foreldrene at mobbesaken må behandles i kommunestyret i Andøy.

– Det er kommunestyrets oppgave å ivareta neste trinn i saken. Vi ber politikere i samtlige partier bidra til at det blir fremmet sak om dette. Dersom det ikke skjer vil det være et signal om at lærere og ledere i Andøy står fritt til å bryte Opplæringsloven, sier faren til Andøy-eleven.

– Vil få konsekvenser

Andøy kommune, rådhuset, Andenes, Andøy rådhus

MOBBEBOT: Andøy kommune har fått en bot på 25.000 kroner for ikke å ha grepet inn i en mobbesak på en skole i kommunen. Det er tredje gang en norsk kommune får en slik bot

Foto: TOMMY2014

Ordfører Jonni Solvik sier til NRK at mobbesaken åpenbart vil få konsekvenser. Men det er for tidlig å så hvilke.

– Når en bedrift eller kommune vedtar en foretaksstraff så må konsekvensene være tilpasset saken og forelegget. Og hva konsekvensene blir vet vi ikke ennå, sier ordføreren.

– Foreldrene mener at dere forsøker å bagatellisere saken. Gjør dere det?

– Nei, det er ikke korrekt. Verken jeg eller kommunen gjør noe som helst forsøk på å bagatellisere foretaksstraffen. Det jeg har sagt er at det er en selvfølge at når man blir ilagt og aksepterer en foretaksstraff, så må det få konsekvenser.

– Får det konsekvenser for skoleledelsen?

– Som sagt hvilke konsekvenser verken kan eller vil jeg svare på å nå. Vi er i gang med arbeidet for å se på hva som skal skje.